Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Päikeseenergia effektiivne kasutamine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Päikeseenergia effektiivne kasutamine

Sai endale sügisel soetatud mõned päiksepaneelid, aga kuna ise Eestist eemal, siis seisavad asjad siiani ja ootavad minu naasmist. Enne saabumist aga peaks tellima kuskilt ära kontrolleri/inverteri, sest siin on mul ehk enam võimalusi ja ehk ka lihtsam kätte saada. Asja mõte on laadida minu elektriliikuri akusid, mis ühtlasi oleks lisapakiks ajal, mil ma sellega ei sõida, nt talvel hoiaks päike akusid täis ja ühtlasi oleks päiksest saada natuke lisasooja tuppa, kui kedagi kodus pole puid ahju ajamas. 48V oleks kah võimalus, aga vahemaa kõrvalhoone ja tarbijate vahel on vähemalt 30m. Kaablid tulevad kole suured, kui ei taha pinge kadu. Pisema koormuse tarvis oleks mul olemas 6 ruudune pehme montaazikaabel, suurema tarbimise jaoks oleks aga jälle vaja investeeringuid ja tavatarbijad oles sel puhul ikkagi suht kasutud.
    Hetkel on Eestis ainult liikuri peal olev pakk, aga toimiva süsteemi jaoks oleks plaanis lisada veel üks pisem akupakk, mis oleks permanentselt siis kontrolleriga ühendatud ja sellelt akupakilt tuleks siis laadimisots 50A Andersoni pistikuga liikuri tarbeks.
    Tundub, et minu paneelide maht on natuke rohkem, kui tavalisel hobinikerdajal, aga "päris" süsteemi mõõtu veel välja ei anna. See siis ka tekitab probleeme.

Siia teemasse ongi oodatud kõik head ideed ja ettepaneksud

paneelid(4 tk): NP125GK
    http://www.napssystems.com/products/industrial/product/arrays/technical.html

ka pilves ilmaga peaks komplektist miski 100W kätte saama, mõõtmiste järgi Wmp oli kõigil üle 130W

selline lahendus oleks peaaegu hea

kõik ühes purgis ja asi ei vaja mingeid väliseid lisavidinaid. Lisaks on võimalik kaugjuhtimisega asja kontrollida.
    Paraku asjal on mõned puudused lisaks nati kõrgele hinnale: laadimine võiks olla MPPT, päikseenergia võiks olla seatav laadimisel kõrgemaks prioriteediks ja akude täitumisel võiks olla võimalik energiat kuskile mujale suunata.
    Prioriteedi ja energiakasutuse saaks määrata lisakontaktide kasutamisel võrgutoite lülitamiseks, nt toide lülitatakse välja, kui päike paistab ja akude laetus on üle 75% ning lülitakse uuesti sisse, kui akude laetus on alla 50% või pole valgust. Paraku on sedasi akude laetus vilets.

mõistlik laadija

aga sel juhul jääks mul 2 paneeli kasutamatta või tuleks 2 kontrollerit osta. lisaks oleks sel juhul tarvis inverterit ja ümberlülitit nagunii, et saaks seda energiat ka toas kuskil kasutada. Hea, kui oleks veel ka süsteemis 48V laadija, et laadida liikurit erandkorras kiiremini nt pilves ilmaga.
    Tegelikult laadija on olemas, aga selle reguleerimisulatus on vilets. Samuti on ta pisut overkill - võimsama dioodsilla lisamisel kannataks selle otsas kergemat sõitu liikuriga teha.

Soovitage head kontrollerit, inverterit ja ka laadijat. võivad olla eraldi, aga parem oleks, kui ühes kestas. ülalpool maitud lahendused võiksid olla komplektiga teostatavad. Kui keegi teab või pakub mõistliku hinnaga ka ainult ühte vajalikest funksioonidest, siis võib lahkesti teada anda
    viimati muutis kasutaja reuter; 25 m 2010, 08:51.
    Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Vs: Päikseenergia effektiivne kasutamine

Olen isegi mõlgutanud päiksepaneelide ülespanekut. Kuid kahjuks mõttetest pole kaugemale saanud, kaks asja mis rahu ei anna: esiteks väike võimsus ja teine, selgete ilmade vähene arv. Esimest annaks suurendada pindalaga, siis kasvab ka hind. Teist ei saa inime kuidagi lahendada. Endal oleks akusid lademes. Oleks olnud selline seis umbes 10 aastst tagasi, siis oleks nagu jumet olnud, sest igakuised katkestused oli elu norm, nüüd on EE oma otsa nii kindlaks teinud, et heal juhul on aastas üks katkestus! ja mp liin on jäänud kuskil 200m pikkuseks, enne oli 2km! Samuti jääb väheseks 100W, sellega saad ära kütta väikse ruumi näiteks WC, ei enamat. Eks ta üks roheline mõtteviis on. Ise näiteks kasutan maasooja maja kütteks ja olen 101% rahul, kuigi võrgust võetkse 3kW siis tagasi saan ca10 kW ja isegi enam sooja vett. Seega kaldun rohkem päike-vesi süsteemile, odavam ka ja muunduse kaod (peaaegu) puuduvad ja akumuleerimise variant olemas.
    Pöördudes Sinu mõtte juurde, siis minul oli plaan kontrollerina kasutada Unitronicu kontrollerit M90, sellega saab igasugu vigureid teha, akupaki plaan oli 48V. Asja tegi minu jaoks kalliks 3f inverter (1f pole suurt midagi peale hakata), koguvõimsusega 3...4kW.
    Järjest rohkem liiguvad mõtted tuuleenergia suunas, sest tuuliseid ilmasid rohkem ja power äkilisem!
    Forget the net. Switch on the set. Warm it up slow and go. Light the tubes, bask in the glow. Surf shortwaves on your old radio.

Comment

Praeguses asukohas ehk siis asula servas ei luba keegi mul tuulikut püsti panna ja ka tuult on sealkandis vähe.
      Ma lähtun praegu asjaolust, et mul on olemas 500W jagu paneele. Hetkel on see nullpunkt, seega nendest saadav energia on puhastulu. Kõigele lisaks on mula VAJA akusid laadida ja miks mitte siis teha seda nn tasuta energiaga. Kuna praeguse laadija kasutegur on ilmselt kuskile 90% alla ja akude kasutegur kah pole väga hea, siis akupakist saadava ligi 5kWh jaoks tuleb mul kulutada ilmselt miski 10kWh. Selle asemel võiks laadida tasuta energiaga ja ülejäägiga saada talvel päikselise külma ilmaga kõrvalhoone tööruumi ehk 200...400W sooja, valgust vms. Pole palju, aga see osa jääks võrgust võtmata. Pealegi praegune laadija lajatab 25A, mis akude täitumisel langeb kuskile 15A kanti. Päikse pealt oleks vool väiksem ja "targema" juhtimise puhul saaks alati masina puhkeolekus selle juhtme otsa visata. Akud oleks alati laetud, vool mõistlikuma väärtusega ja samas võrgust tarbimine 0W.
      3f inverter, mis minu vajadusi kataks maksab auto hinna. mitte küll uue, aga siiski. keevituse ja ca 5kW suure koormusega mootorite käivitamiseks ja pidurdamiseks pole päike just parim allikas
      kas mõtlesid seda: http://www.unitronic.com/Series.aspx?Page=M90#Tab=Spec ? mul poel vaja "igasugu vigureid", tarvis on suure effektiivsusega päikselaadijat.

Comment

Esmalt postitatud reuter poolt Vaata postitust
        mul on olemas 500W jagu paneele.
        Palju see lõbu maksis?
        Mitu m2 see teeb?
        Kas nad Päikest jälgivad?

Comment

Mulle maksis asi natuke alla viiekohalise summa.
          Ausalt öeldes pole omi paneele veel näinudki - paps käis neil järgi, aga paneeli mõõdud on minu antud lingil kirjas.
          Ainult paneelid, seega ei jälgi nad miskit.
          Natuke asja uurides tuli välja, et sel jälgimisel uba sees, aga MPPT annab pigem suurema kasuteguri tõusu. Nende keerutamine nõuab liikuvaid detaile, seega rohkem hooldust. Selline puri ei püsi ka just mingite kõrsikute otsas, seega tuleks ka korralik pöördmast teha. Esialgu mehhaanikast hoian eemale, seda on muude rakenduste jaoks vaja piisavalt teha ja aega lihtsalt pole.

Comment

9999 eek
            nojahh.

Kui see ruutmeeter elementi jälgiks päikest siis poleks vaja pindala cos(fii)-ga läbi korrutada.
            Palju see ruudu ja sama max kõrgusega sin pindala suhe ongi?
            See suhe tuleb lisaks.

Kui oli tõest 9999 eek siis on

tunde .......... päevi ...... kuid .............. aastaid
            77063,58382 6421,965318 214,0655106 17,83879255

a ongi hind tasa edasi on puhas kasum.
            Kui
            12 tundi paistab päike,
            Element on kogu aeg risti päikese suunaga
            ja kõik energia salvestab.

Aga selle elemendi kasutegur on täitsa kõrge, üle 10%.
            Loota on et säilib kõik 20 aastat.

Vast sai Excelisse õiged arvud?

Comment

Kui paigaldada mitmed paneelid ühe (suure) purjena siis on tarvilik ikka päris hea masti tegemine, eriti kui loota teda ka päikesele justeerida.
              Kas poleks aga kergem tehnilises mõttes paigutada paneelid veidi eraldi ja nii et nad piiratud ulatuses saaksid pöörelda (et saaks neid päikesele suunata). Selliselt ei nõua nad ju massiivset masti ja keerukat ning lisaks suure tugevusvaruga mehhanismi jälgimise võimaldamiseks. Vastunäidustus on muidugi veidi pikenevad juhtmed.
              Paigutus mis mulle mõttes silme ette tekkis meenutas veid stseeni filmist "DemolitionMan" kus miski tegelane koosolekut pidas laua jures kus osalejad olid kohal virtuaalselt, esinedes läbi pöörlevate paneelide. Lisame sobiva tõusunurga ja oleks ehk olemas?
              Tõusunurgast - kas piisaks kahest asendist, nn talvisest ja suvisest? Või mõni aste veel lisada?
              Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
              Konfutsius

Comment

Aga iga paneel peab nagunii olema oma pisikese masti otsas, et talvel lumi ei takistaks liikumist. Kui asuvad maapinnal, siis peab see mast olema veel piisavalt kõrge, et paneelid minu territooriumil püsiks. Nagu ma olen aru saanud, siis teil seal virutatakse kõike ja kõikjalt...

Comment

http://www.unitronic.com/Series.aspx?Page=M90#Tab=Spec just seesama, selle kontrolleri saab väga ilusti panna laadimist juhtima, samuti saab sellega paneele liikuma panna nagu siin on ka juba soovitatud jne.
                  500W ilusa ilmaga on juba päris arvestatav kogus, sellega saaksin oma golfikäru akud laetud! Kui akud täis, siis jah, kütaks tuba.
                  Teemast küll mööda aga siiski ise kaldun tuule poole, sest kõva tuul puhub alati siis, ja just siis- on vaja kütta ja pole probleemi akumuleerimisega, Päike paistab ja siis ei ole vaja kütta (mitte eriti palju).
                  Pane paneelid üles ja vaata, palju kätte saad, see oleks nagu kõige mõistlikum lahendus, siis saab edasi minna.
                  Mina alusatsin akudest ja sain masina kaasa ning sinna projekt seiskus...
                  Forget the net. Switch on the set. Warm it up slow and go. Light the tubes, bask in the glow. Surf shortwaves on your old radio.

Comment

Esmalt postitatud reuter poolt Vaata postitust
                    Aga iga paneel peab nagunii olema oma pisikese masti otsas, et talvel lumi ei takistaks liikumist. Kui asuvad maapinnal, siis peab see mast olema veel piisavalt kõrge, et paneelid minu territooriumil püsiks. Nagu ma olen aru saanud, siis teil seal virutatakse kõike ja kõikjalt...
                    No nii hull see ka pole, sõltub muidugi asukohast. Ntks 10 aastat tagasi oli mõeldamatu panna SATTV panni maapeale, nüüd on kõik kohad täis ja keegi ei torgi.
                    Iseasi on paneelidele minevad jämedad vased, need meelitavad...

Comment

Esmalt postitatud macman poolt Vaata postitust
                      Iseasi on paneelidele minevad jämedad vased, need meelitavad...
                      7 A jaoks just eriti jämedat juhet vaja pole.
                      Soojuspaneeli vasktoru on vast varguseks etem.

Mul on vastu lõunat ca 9 m2 akent. Sealt peaks kuni 9 kW kütet tulema.
                      On juba tunda ka.

Comment

Esmalt postitatud macman poolt Vaata postitust
                        http://www.unitronic.com/Series.aspx?Page=M90#Tab=Spec just seesama, selle kontrolleri saab väga ilusti panna laadimist juhtima, samuti saab sellega paneele liikuma panna nagu siin on ka juba soovitatud jne.
                        500W ilusa ilmaga on juba päris arvestatav kogus, sellega saaksin oma golfikäru akud laetud! Kui akud täis, siis jah, kütaks tuba.
                        Teemast küll mööda aga siiski ise kaldun tuule poole, sest kõva tuul puhub alati siis, ja just siis- on vaja kütta ja pole probleemi akumuleerimisega, Päike paistab ja siis ei ole vaja kütta (mitte eriti palju).
                        Pane paneelid üles ja vaata, palju kätte saad, see oleks nagu kõige mõistlikum lahendus, siis saab edasi minna.
                        Mina alusatsin akudest ja sain masina kaasa ning sinna projekt seiskus...
                        Nagu ma juba mainisin, ei leia ma selle karbi kirjeldusest MPPT(maksimaalse võimsuspunkti jälgimine) funksiooni ja ise ma seda algoritmi ei taha küll millelegi õpetama hakata. Kuna ma ei kavatse vähemalt esialgu neid paneele keerutama hakata, siis on kokkuvõtteks tulemiks tavaline šunt tüüpi laadija, mille võib saada koos saatekuludega ca 500EEK eest. Erinevatel hinnangutel võidab MPPT kasutamisel 10...40% ja suurim võit tuleb just talvel päikselistel külmadel päevadel. Päiksepaneelid on suhteliselt arvestatavad ka valguspaneelidena. Talvel lumepeegeldus moodustab loodusliku reflektori ja saab ka päris arvestatavalt energiat. Külmas paraneb paneelide tootlikus. Polaaraladel pannakse paneelid vertikaalasendisse, sest lumi peegeldab nii palju, et see kompenseerib päiksega risti olemise ja paneelide keerutamise.
                        Paneelidest olen üles pannud samatüübilise 33W isendi. On mul siin Hollandis köögi akna peal. Kuna päikest suht vähe ja aknad tolmused, siis olen ca 60% max võimsusest kätte saanud. Eile oli väljas 22 kraadi sooja ja selge taevas, aga mina olin väsinud, ei viitsind katsetada...
                        Tühijooksupinge, lühisvool, pinge ja vool max võimsusel on teada, ka mõõdetud max võimsus konkreetsetel paneelidel. Ses mõttes on need parameetrid paigas. Paneelide ülespanek ei muuda nõudmisi elektroonikale.

OT: Mina sain kahe pudeli odava brändi eest 1t elektritõstuki sillad, koosmootori ja rooliülekandega. Paberile hakkasin sodima aasta hiljem ja akude tekkimisel 2a hiljem sai neist kokku masin, millel ees kallutav veoplatvorm(hetkel veel ilma hüdraulikatta), Mosse moditud velgedel veorattad, ees vajadusel pisike kahveltõstuk(kuni ca 400kg) või tera. Järgi käib haage, mis enamasti kannab 1t paaki, aga võib ka platvormina esineda.
                        Seega katki pole mul asi jäänud, aga lõplik valmimine ka veel kuskilt ei paista. Lihtsalt mul on pidevalt ideid, kuidas asja veel paremaks teha ja rohkem kasutusalasid leida.

Comment

Ega selle karbi kirjeldusse ei jõuagi kirja panna, mida teha annab. Panin selle kirja, et selle baasil hea lihtne aretada ja juhtida protsesse, mida inimene ise ei viitsi vaadata-juhtida. Akusid miljon tüüpi ja selle abil hea ja paendlik muuta igasugu laadimise ja tühjendamise karkteristikuid. Ise kasutan kolme tüüpi akusid (tavaline happe aku, villaga happeaku ja geel aku, mitte starter akud!, sest need ei anna pikalt matsu välja). Pane paneelid püsti ja saad šundil erlduva soojuse toa kütteks ära kasutada.

Comment

šundil ei eraldu eriti palju soojust. Probleem on paneelis, pinge alla koormamisel ei kasva oluliselt vool, mistõttu šunt tüüpi laadija lihtsalt koormab paneelide pinge maha ja jätab lihtsalt kasutamatta päris suure osa paneelide võimalikust antavast energiast. Talvel päikselisel päeval võiks paneelide antav võimsus olla 4x130~500W või pigem tegelikult enamgi, sest paneelide jahtumisel kasvab nende tootlikus ja seda peamiselt pinge kasvamise näol. Kui nüüd šunt tüüpi laadijat kasutada, siis jääb paneelidest järgi tühjade akude puhul natuke pealt 300W.
                            Ma ei oska ise progeda mingile seadmele MPPT funktsiooni. Oleks see lihtsalt pinge või voolu jälgimine, siis vast poleks nii keeruline. Paraku tuleb paneelide puhul neid parameetreid kombata ja leida maksimaalne võimsuspunkt. Konstantse valguse puhul oleks lihtne, sest pinge-voolu tunnusjoon on lihtne üles leida ja sinna peale see ligikaudne võimsuspunkt ka käsitsi paika panna. Muutuva valguse korral, kahe muutuva parameetri pealt max punkt leida on aga natuke keerulisem. Hinda ma sellel ei leidnud, ilmselt pole see ka mitte eriti odav kuubik ja inverterit ta kah ei sisalda.
                            Selle kõige eelneva pärast otsingi head kooslust ja seda MPPT laadijaga, et ei peaks ise miskit juhtima, oleks paindlik ning töökindel
                            Mul on kasutusel 100Ah geelid.

Comment

Lp. reuter, ehk midagi selle taolist http://cgi.ebay.co.uk/BZ-MPPT500-500...ht_1528wt_1165 hind on igatahes soolane. Kas MPPT laadijat saab kasutada kui on p-aneelid ja tuulegeneraator?

Comment

Working...
                              X