Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Kuullaager juhiks.

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Kuullaager juhiks.

Oleks vaja saada üle pöörleva telje juhtida voolu. Nii 100 mA, 20-30V.
    Suurtel mootoritel on selleks söeharjad ja kollektorid, mis ära põlevad.

Aga kui kasutada selleks ülekandeks isoleeritud kuullaagrit?
    Kas sädelemine rikub kiiresti liugpinna?
    Isegi kui on kõvasti vedelat õli täis?

Kas kuskil keegi on nii teinud?

Või on kuskilt saad 6 kanaliga pöördjuht?

Vs: Kuullaager juhiks.

Esmalt postitatud A.R. poolt Vaata postitust
    .....
    Aga kui kasutada selleks ülekandeks isoleeritud kuullaagrit?
    Kas sädelemine rikub kiiresti liugpinna?
    Isegi kui on kõvasti vedelat õli täis?
    ....
    Aga oleks huvitav katse, kui mõõta takistust kuullaagri sise- ja välisvõru vahel,
    samal ajal ka veidi laagrit pöörates, mismoodi takistus kõigub...
    Tõenäoliselt head ühendust ei saagi, mis hea laager ta muidu oleks kui
    (isoleeriv) määre ümber kuulide ei püsiks pöörlemise ajal...
    Elektroonika töötab suitsu baasil.
    Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
    Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Ammustel aegadel ehitasin rakise mikrokeevitamiseks, kus vool käis läbi suure kullaagri (rakis pidi ühtlaselt pöörlema) Kuni 10A voolu läks läbi ja keevitus töötas, aga: kaarel oli pidev kõrgsagedusergutus peal. Põhjuseks, et nii õhukeste plekiservade puhul kaar ei tahtnud muidu püsida. Proovida tasub.

Comment

Saab küll hädapärast aga vajad elektrit juhtivat määret, õli teeb just halba sest isolaator ja tekiv väike sädevahemik mis ajapikku sööb ära metali, efekt on hullem just alalisvoolu korral. Ara muidugi sõltub kõik pööretest, kui tahad suuri pöördeid siis ei saa.
        http://www.elfaelektroonika.ee/cgi-bin/web_store.cgi on muidu asi mida vajad.
        Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
        1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
        2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Esmalt postitatud murphy poolt Vaata postitust
          Saab küll hädapärast aga vajad elektrit juhtivat määret, õli teeb just halba sest isolaator ja tekiv väike sädevahemik mis ajapikku sööb ära metali, efekt on hullem just alalisvoolu korral. Ara muidugi sõltub kõik pööretest, kui tahad suuri pöördeid siis ei saa.
          http://www.elfaelektroonika.ee/cgi-bin/web_store.cgi on muidu asi mida vajad.
          Juhtiv õli on muidugi hea idee, aga siis peab kanalid ka õli suhtes eraldama.
          Pööre võiks võtta 1-2-3 sekundit.

See link on tore aga jõuab ainult ELFA kodulehe algusesse.
          Mis asja sealt otsida?

Muuseas, minu otsingute järgi on käigukastiga sammmootorid tellitavad Oomipoest.
          (Nemad siis peavad seal näites pöörleval teljel töötama.)
          ELFA-s ei paistnud käigukastidega isendeid olevat.

Comment

Tuleks meelde elavhõbe...
            Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

Comment

Esmalt postitatud GU50 poolt Vaata postitust
              Tuleks meelde elavhõbe...
              Mis küll kahjuks mürgine ettevõtmine
              -superradical-

Comment

Kui selle kommutaatori mõõdud väga pisikesed ei ole, siis 6 kanalit ei olegi nii kriitiline teostada. Hädapärast saab ise valmis teha: Võllile peale lüüa mingi isolaator(viimases hädas kuiv puit), südamik valmis treida, 6 soont iga juhi jaoks sisse lõigata ja nt vasktorust karestatud põhjaga rõngad kaela ajada. Juhtmed külge joota ja epot täis valada. Hiljem lihvida ühtlaselt siledaks või treida rõngaste kohad sügavamaks. Minu jaoks oleks pigem keerulisem korraliku harjahoidiku tekitamine. 100mA juures suudab ka vask vasega mingi aeg vastu pidada, aga korralikud harjad oleks kindlasti paremad.
                Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Laagris ei tohigi metallpinnad tööajal kokku puutuda.
                  Töötavas ja määrdeainet sisaldavas laagris tekib koheselt peale käivitumsit õhuke õli või sulanud tahkemäärde kiil, laagri kuulide ja tööpinna vahele.
                  Kui seda efekti ei teki või mingi kõrvaline osake takistab määrde/õlikiilu tekkimist, siis rikub see koheselt või lähima aja jooksul laagri metallpinnad.
                  Seega peab kasutama ainult elektrit juhtivat määret (N: meditsiinis kasutatakse), mitte loota, et laagripinnad hakkaksid kokkupuutel voolu juhtima.
                  Minu mäletasmist mööda pakub MOLYKOTE mingeid elektrit juhtivaid määrdeid.

Comment

Selline asi. Voolu kannatab vägevalt. Oli kunagi vaja liugpinna jaoks, väga hea kuigi maksab hea kopika. Samas jagub seda kauaks.
                    Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                    1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                    2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Esmalt postitatud reuter poolt Vaata postitust
                      Kui selle kommutaatori mõõdud väga pisikesed ei ole, siis 6 kanalit ei olegi nii kriitiline teostada. Hädapärast saab ise valmis teha:
                      Mina laoks sinna teljele seibid.
                      Seibi auk olgu nii suur kui kaks traati ja telg.
                      Alla väike isolatsioon seib. Siis väike metallseib, sisemise keelega, mis kerkib laagri sisse ja kuhu kinnitub traat.
                      Siis laager, väike isolatsioonseib. Nüüd juba on lugu korduses.
                      Telje ümber on all termokahanev toru, traadid tulevad ülesse võrdses kuusnurgas.
                      Seal traatide vahel veel traadi jämedused vardad ülalt alla, - et ei logiseks.
                      Traadid tulevad kõrgema seibi sälkudest välja ja tõmmatakse teljel mutriga kinni.
                      Süsteem fikseerub laagri sisemise rõnga ja väikeste seibide kinnipigistamisel.
                      Sealtsamast läheb ka tööhoob, kuhu vool suundub.

Laagreid ümbritseb mootorile kinnituv isoleertoru, sinna kinnituvad poldid,
                      mis hoiavad laagri välimist osa ja juhivad samas voolu

Comment

Kui 6 kanalit vaja siis 6 kuullaagrit järjest 1 võlli peal on ka ebamugav, juhtmed peavad siis ju sisevõrude alt piki võlli jooksma. Kui pööre kestab 1-3 sek. ja kõigest 100 mA voolu, siis ei sädele ja ei kulu seal ka tavaliste liugkontaktide korral minuarust mitte midagi. Kas oled vaadanud, kuidas tolmuimejas on lahendatud väljatõmmatav toitejuhe? 1 kW ja induktiivne koormus tundub et ei ole seal mingi probleem. Päris igavene ei ole siin maailmas muidugi miski...

Comment

Esmalt postitatud mikumaku poolt Vaata postitust
                          Kui pööre kestab 1-3 sek. ja kõigest 100 mA voolu, siis ei sädele ja ei kulu....
                          Kas oled vaadanud, kuidas tolmuimejas on lahendatud väljatõmmatav toitejuhe?
                          Ma vaikselt lootsin et ka laager seest ei sädele ja ega laagrist kitsamat liugurit ma ise ka ei tee.
                          Tolmuimejat pole lõhkunud, aga vehklemises epee elektritrummliga puutusin kunagi kokku.
                          Autol oli alalisvoolu mootor küll üsna kõrbenud.

Paistab et sellest märkusest oli kasu.
                          Kirjutamise ajal tuli idee teha lai kommutaator risti teljega.
                          Ja ikkagi, kas mootori korpus ja pöörlev telg on "elektrijuhe" ? Hea juhe.

Comment

Re: Kuullaager juhiks.

Või on kuskilt saad 6 kanaliga pöördjuht?
                            Märksõna on slip ring.
                            Näiteks: http://www.kuebler.com/english2/prod...lreifring.html
                            Eestis kaupleb Standel.

Comment

Working...
                            X