Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Tellimiskeskkond hobielektroonikutele - palun tagasisidet

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Tellimiskeskkond hobielektroonikutele - palun tagasisidet

    Tere foorumikaaslased!

    Seoses ülikooli lõpputöö tegemisega tekkis järgmine idee veebipõhise tellimiskeskkonna loomiseks.

    Idee oleks luua eestikeelne veebikeskkond, kus oleks võimalik sirvida kataloogi elektroonikaskeemidest ning tellida kõik vajalikud komponendid (piltlikult) ühe nupuvajutusega.

    IDEE

    Skeemide kataloog
    Ilmselt on terve rida nö populaarseid skeeme, mida erinevad inimesed ikka ja jälle kokku panevad. Mõte oleks koostada eestikeelne kataloog sellistest skeemidest. Järgnevalt on mõned kategooriad ja näited. Reaalse kataloogi koostamist võiks alustada ühest kategooriast ja teha teised siis, kui idee on ennast tõestanud.
    • Laiatarbeskeemid / -plokid (reguleeritav toiteplokk, servokontroller, releede kontroller, saatja / vastuvõtja, erinevad andurid (temperatuur, pöörlemiskiirus, liikumine, pinge, vool jne), display koos kontrolleriga, mikrokontrollerite programmerid jms)
    • Skeemid, mida on odavam teha kui poest osta (kui välja jätta enda tööraha) (helivõimendi, dimmer, wireless webcam, akude kiirlaadija, voolutarbe andur, valgusmuusika)
    • Lihtsalt huvitavad skeemid (magnetkaardi lugeja arvutile, 3D air-mouse, multipuuteekraan projektorist, kaugjuhtimispult arvutille, 3D skänner jne)
    • Skeemid algajatele (skeemid, mis oleksid sobilikud emakordselt elektroonikaga kokkupuutujale)

    Kataloog võiks ideaalis sisaldada skeemi, nimekirja komponentidest, trükkplaadi või makettplaadi jooniseid, juhiseid teostamiseks ja viided datasheetidele.

    Tellimisvõimalus
    Kõigi skeemide komponente peaks olema võimalik ka koheselt tellida. Selleks tuleks teostada liidestus ühe või mitme Eestis tegutseva veebipoega. Tellimine käiks nii, et vajutades nupule "Telli" suunab tellimiskeskkond kasutaja juba konkreetsesse veebipoodi, kus on kogu tellimus täidetud. Nii jääks ära ükshaaval komponentide otsimise ja ostukorvi lisamise vaev.

    Kerkib kindlasti küsimis, et mis siis kui veebipood sellise margiga komponenti ei müü või on see parajasti laost otsas? Selle vältimiseks oleks plaan luua automaatne kontrollsüsteem, mis skeemi sisestades teostab otsingu veebipoe kataloogist. Sisestaja kinnitab, et leitud toode vastab komponendile või kui otsest vastet ei leita, siis on võimalik määrata ka asenduskomponent. Laost otsalõppemise puhuks oleks teine süsteem, mis käib pidevalt veebipoe laoseise kontrollimas. Kui toode saab laost otsa, siis skeem peidetakse kataloogist kuniks toode taas müüki jõuab või määratakse asenduskomponent. Need süsteemid tagaks, et kõik komponendid on alati saadaval.

    Kogukonna kaasamine
    Üks mõte on võimaldada huvilistel skeeme kataloogi soovitada või ise lisada. Võiks olla võimalus skeemide kohta ka küsimusi ja kommentaare lisada.

    Ideaalis võiks süsteem olla liidestatud kakvõi Elfa foorumiga nii, et kui skeemi kohta kirjutatakse esimene kommentaar, tekib foorumisse vastav teema. See tagaks seda, et postitused seotakse Elfa foorumi kasutajatega (ei ole vaja luua topeltkontosid) ning ei peaks käima mitmes kohas jälgimas, kas on mõni uus teema algatatud.

    TEHNILINE TEOSTUS
    Kogu tehnilise teostuse teeksin enda lõputöö raames. Kasutaksin PHP, MySQL, Zend Studio/Symfony, jQuery vabavaralisi tehnoloogiaid. Mul on võimalik saada ka väikeste kulutustega igati tasemel kasutajaliidese kujundus.

    Probleemne on see, et ükski Eestis tegutsev elektroonikakomponente müüv veebipood minuteada vajalikke liideseid ise ei paku. Seega saab liidestuse teha vaid web scraping meetodil.

    MINU TAUST JA MOTIVATSIOON

    Õpin TTÜs äriinfotehnoloogia eriala viimasel kursusel. Nagu juba mainitud, kaalun kirjeldatud veebikeskkonna loomist oma bakalaureuse lõputööna. Kuna pean selleks nagunii kulutama mõnisada töötundi, siis miks mitte teha midagi praktiliselt kasulikku. Olen mõned aastad tagasi olnud kirglik hobielektroonik, kuid praegu enam aktiivselt ei tegele.

    Kui olulisi kitsaskohti välja ei tule, siis võiks asi ideest ka kaugemale jõuda. Oman selleks ka vastavat töökogemust tarkvaraarenduses/-projekteerimises ja ettevõtluses. Võin huvilistele personaalselt täpsemat infot (CV, portfolio jms) jagada.

    Enne programmeerima hakkamist tahaksin veenduda projekti ärilises tasuvuses. Selleks ma praegu taustinfot ja arvamusi kogungi. Eesmärgiks pole kindlasti rikastumine vaid kuludega nulli saamine, kogemus ja panus hobielektroonika arendamisse.

    PALUN TEIE TAGASISIDET JA KRIITIKAT
    Kogu selle pika jutu kirjutasin selleks, et paluda tagasisidet kirjeldatud ideele.
    • Kas see oleks midagi, mida võiks reaalselt vaja minna?
    • Millised võiksid olla suurimad kitsaskohad?
    • Keda võiks veel projekti kaasata?

    Üks keeruline koht on populaarsuse hindamine. Tegelen selle probleemiga paralleelselt käesoleva aruteluga ning üritan siia varsti lisada mõned mõttekäigud. Praegu oskan vaid hinnata järgmiste andmete põhjal:
    • ühe elektroonikapoe käibe ja klientuuri profiili (palju ärikliente, palju seadmete müüki, palju komponentide müüki) järgi (ei saa siin kahjuks numbreid esitada)
    • vaadates seda kui palju on Eestis erinevaid elektroonikaga seotud huvi-, kutse- ja kõrghariduse rühmasid/kursuseid ning nendes õppivaid inimesi
    • kui palju on siin foorumis kasutajaid ja arutelusid

    Parimate soovidega,
    Margus Koiduste

    PS. Vabandan kirjavigade pärast! Kiirustasin, et teema täna ära postitada.
    viimati muutis kasutaja -8o-; 05 m 2011, 00:04. Põhjus: Kirjavead ja asjakohasem ikoon

    #2
    Vs: Tellimiskeskkond hobielektroonikutele - palun tagasisidet

    Mõte on huvitav, aga eestis on potentsiaalsete kundede pink üsna lühike. Samas elektroonika eriti riigipiire ei tunne. Ma soovitaks sul kaaluda see asi algusest peale teha mitmekeelsuse/lokaliseerimise toega. Seda on lihtsam kohe arvestada kui hiljem külge õmmelda.
    Segaseks jäi, kas peaks saama ka trükkplaate või siis otsast lõpuni konstruktoreid tellida, või aitab site vaid standardtükkide ostulisti täita?
    Osadel veebikaubamajadel on projekti tugi küll olemas (näiteks mouser), aga sinu asja lisaväärtus võiks olla community ja sõltumatus ühest poest.
    Toidan trolle!

    Comment


      #3
      Vs: Tellimiskeskkond hobielektroonikutele - palun tagasisidet

      Kuna ärieriala siis kaalutakse kindlasti, et see toidab ükskord end, oma sõbrad/sugulased, et saaks üle nädala maailmale tiiru peale teha kõik see mees...sellest ei sünniks uut FBd, ja see foorumiga sidumine oleks ka küsitav. Samuti mitmekeelne - kui keegi kusagilt välismaalt midagi telliks, tekiks siin foorumis siis automaatselt kes teab mis juudamaa keeles teema? Hm, miks peaks? Ma pole DIY foorumi paljude tuhandete teemade seas veel kohanud ainsat eestikeelset teemat...

      Ambitsioonid on mõttes tugevad aga arvata on, et eriti sellega kaugele ei jõuaks.

      Tekkis veel üks küsimus. Mis oleks Sinu osa antud mõttes? Selle mõtte väljapakkumine ja pärast papi lugemine või midagi veel?

      E: mitte paha pärast vaid mõte lihtsalt...
      -superradical-

      Comment


        #4
        Vs: Tellimiskeskkond hobielektroonikutele - palun tagasisidet

        Ma võin praktilisestkogemust sulle ka nõu anda. Idee on suurejooneline ja idealistlik.
        * Projektina kardan, et see asi ei tasu ennast ära. Põhjenduseks see, et see asi tuleb väga töömahukas käigushoidmiseks. Sa pead palkama inimese(d), kes asja pidevalt (24/7) püsti hoiavad, sest automaatikaga seda ei lahenda. Miks? Suured ja väiksed elektroonikafirmad ei ole lihtsalt huvitatud, et sinu automaatika nende poega (rääkimata eri poodide platformidest) kokku läheb, sest su käibed saavad olema Eesti mastaapides väikesed. Euroopa või maailmaturule püüdlemine tähendaks veelgi suuremat töömahtu ning väga head põhjendust maailma inimestele, et nad oma usaldusväärsetest veebipoodidest ja tellimisharjumistest loobuksid. Lisaks mitmekordne tõlkimine ja kirjatöö eesti-inglise-vene-saksa-vms.
        * Skeemide puhul pead arvestama, et nende levitamisel võid kokku põrgata autoritasude ja patentidega.
        * Kuna sina jääd lõppkliendi ees vastutavaks, siis kuidas on lahendatud garantii?
        * Isegi kui idee peaks töötama, siis nädala aja pärast on samasugune süsteem mõnel suurfirmal.
        * Kui siiski alustada tahad, siis proovi kõigepealt käima panna komponentide Hinnavaatlus. Sellega näed juba ära kui mitu firmat maailmas sinuga koostööst on huvitatud. Loogiliselt võttes sobib selline lahendus odava hinna pakkujatele, aga see vähendab sinu saadavat tulu veelgi.
        Minu DIY blogi
        <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

        Comment


          #5
          Vs: Tellimiskeskkond hobielektroonikutele - palun tagasisidet

          Mõningad selgitused siis.
          • Süsteem peaks olema kindlasti automatiseeritud ja liidestatud veebipoodidega (nõnda, et see ei tekitaks poeomanikele lisakulusid). Kui tekib vastasseis ettevõtetelt või pole asi tehniliselt võimalik, siis jääks ka idee katki.
          • Kit'e müüma ei soovi hakata. Loodava keskkonna erinevus oleks selles, et skeemid pärineksid kasutajatelt või oleksid lisatud võttes arvesse kasutajate tagasisidet. Samuti oleks võimalik jätta tellimusest välja komponendid, mis huvilisel on endal olemas. Seda Kit'i puhul pole võimalik. Trükkplaatide tellimine oleks võimalik vaid siis, kui leiduks ettevõte, kes neid ühekaupa valmistades odavalt pakuks.
          • Autoritasud ja patendid on väga hea märkus.
          • Lõppkliendi ees vastutavaks ei soovi jääda. Keskkond oleks vaid abivahend esitamaks tellimust konkreetsele ettevõttele, kellele jääb ka vastutus (paralleeliks võib tuua Hinnavaatluse). Tagasiteenimine keskkonnalt ei toimuks kindlasti läbi edasimüügi.
          • Nõustun kommentaaridega, et asi ei saa olla väga kasumlik. Seega pole konkurents ka asi mille pärast muretsen. Aga loodan siiski, et see oleks paras üliõpilasele ja kasulik huvilistele.
          • Välismaistele kogukondadele sellise keskkonna loomine oleks kaugelt liiga suur ettevõtmine, et seda teha lõputöö raames.

          Suurimad kahtlused on minul selles osas, kas see oleks asi, mida üks hobielektroonik võiks vajada. Kas äkki etteantud skeemi järgi ühe nupuvajutusega komponentide tellimine ja õpetuse järgi kokkupanek ei võta seda uurimis- ja avastamisrõõmu ära?

          Tänan mõttearenduste eest,
          Margus
          viimati muutis kasutaja -8o-; 05 m 2011, 12:49. Põhjus: Küsimus Kit'ide kohta jäi vastamata.

          Comment


            #6
            Vs: Tellimiskeskkond hobielektroonikutele - palun tagasisidet

            Sinna juurde veel lisada nimekiri eksisteerivatest ja tööd tegevatest ettevõtetest. Erinevus on et kasutajaid ise kommenteerivad ja lisavad neid. Teistest samalaadsetest portaalidest eristaks näiteks et ettevõtted eksisteerivad ja on töö teostajad mitte 10x allhanget tegevad kontorirotid kes vahelt papi oma tasku ajavad ja hinna kõrgeks. Lisaks kuda see tasuvus võiks olla. Lihtsaim on kuumaks mingi sümboolne summa mida jõuaks ka koolipois tahtmise juures maksta. Say 5 euri. Ja siis kui veel keerulisemaks ajada siis osad(paremad) skeemid ja lahendused suurema kuu tasu alla.
            Autoriõiguse kohapealt jh, peab keegi kontrollima et mõni ei riputa skeeme mis ei kuulu temale. ID kaartiga autoriseerimine teeks võimalikuks ka eluaegse banni sellise teo eest.
            Samuti skeeme jms tuleb rohkem kui see on kuidagi tasustatud, kasvõi natuke. Iseasi kuidas ja täpselt teha nii et kasutaja ei ostaks põrsast kotis samas et ta ei saaks asja ka päris tasuta.
            viimati muutis kasutaja murphy; 05 m 2011, 12:49.
            Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
            1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
            2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

            Comment


              #7
              Vs: Tellimiskeskkond hobielektroonikutele - palun tagasisidet

              Esmalt postitatud -8o- poolt Vaata postitust
              [LIST][*]Süsteem peaks olema kindlasti automatiseeritud ja liidestatud veebipoodidega (nõnda, et see ei tekitaks poeomanikele lisakulusid). Kui tekib vastasseis ettevõtetelt või pole asi tehniliselt võimalik, siis jääks ka idee katki.
              Kuidas sa paned firmad jagama tasuta oma tehnilist infot ning liidestad ilma firmale kulu tekitamata?
              Minu DIY blogi
              <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

              Comment


                #8
                Vs: Tellimiskeskkond hobielektroonikutele - palun tagasisidet

                Esmalt postitatud YRO poolt Vaata postitust
                Kuidas sa paned firmad jagama tasuta oma tehnilist infot ning liidestad ilma firmale kulu tekitamata?
                Selle probleemi lahendaksin meetodiga, mida nimetatakse web scraping. Seda kasutab ilmselt http://sopso.ee (olen 95% kindel). Võimalik, et lõputöö sisu olekski selle meetodi uurimine praktilise näite najal.

                Comment


                  #9
                  Vs: Tellimiskeskkond hobielektroonikutele - palun tagasisidet

                  Esmalt postitatud -8o- poolt Vaata postitust
                  Kas äkki etteantud skeemi järgi ühe nupuvajutusega komponentide tellimine ja õpetuse järgi kokkupanek ei võta seda uurimis- ja avastamisrõõmu ära?

                  Tänan mõttearenduste eest,
                  Margus
                  Oleks see ainult nii. Ilmselt võib neid näiteid nii mõnigi tuua. See ei ole nii lihtne kui esmapilgul tundub. Lihtsaid asju, say 10-15 jupist koosnevaid, neid ehk paneb hobitroonik kokku mahuka õpetuse järgi, isiklikult ei tegele äriliselt aga tehtud plaate siia kasutajatele palju, n.ö. ka kit-e, väga paljud neist ei ole tööle saanud, on tehtud koostamine valesti isegi pildi järgi, pingestades loomulikult tööle ei hakka, isegi valmistehtud moodulid - plug&play tüüpi, ainult näit. ühenda sobilik toiteallikas ja asi töötab, omal testitud/katsetatud ja töökindluses veendutud - läheb asi mooduli tellijale, enam ei käi, arvatakse, et ei ole vahet kuhu mis juhe ühendada või tekib kuhjaga muid probleeme, tehakse korrektiive millest tegijale infot ei jagata, asi ei tööta, hea kui ei ole tellija vihane, üldiselt on, tuleb asi tagasi, saab remontida, kulub aeg. Rikkaks sellega ei saa, pigem nagu hobi - omast vabast ajast ja huvist asja vastu. Teine lugu on keerukamad seadmed, lihtne võimendi töötab ilma keeruka reguleerimiseta, järeleproovitud skeemilahendus, vajalik vähene aparatuur (isegi multimeeter mõningail juhtudel), et režiimid paika saada. Osad skeemid on aga juppide suhtes tundlikud, eriti keerukamad mis ka lõpptulemusena tegijat rahuldavad ja ta ise ka oma tehtu üle võib uhke olla, need nõuavad palju hoolt ja 0-st tegija üldiselt asja tööle ei saagi, tekib arvamus, et ei töötagi ja see kes selleni juhatanud on on siis paha-paha, tekib ebausaldusväärsus. Suured tegijad ei otsi skeeme internetist, projekteerivad vajaliku seadme ise. Proovida ju võib aga palju asjal kasutajaid oleks...
                  -superradical-

                  Comment


                    #10
                    Vs: Tellimiskeskkond hobielektroonikutele - palun tagasisidet

                    Esmalt postitatud -8o- poolt Vaata postitust
                    Mõningad selgitused siis.

                    • Lõppkliendi ees vastutavaks ei soovi jääda. Keskkond oleks vaid abivahend esitamaks tellimust konkreetsele ettevõttele, kellele jääb ka vastutus (paralleeliks võib tuua Hinnavaatluse). Tagasiteenimine keskkonnalt ei toimuks kindlasti läbi edasimüügi.
                    Tahest tahtmatta jääb lõppkliendi ees vastutama. Kui raha käib läbi selle keskkonna või tellimine läbi selle keskkonna. Siin võib tekkida ka firmale turvaauk, võid ju oma tooteid müüma hakkata. Ja väga suur usaldus peab olema firmal, kes ligi laseb. Kassa- ja infosüsteemid on firmadel väga erinev. Selle keskkonna jaoks peab firma eraldi liidese tegema. Sest pole firma huvides jagada vahendajale infot, kui palju on toote omahind.
                    Idee on iseenesest väga hea.

                    Comment


                      #11
                      Vs: Tellimiskeskkond hobielektroonikutele - palun tagasisidet

                      Kui tahad web scraping'ut kasutada, siis uuri kõigepealt välja selle tegevuse legaalsus. Seejärel näita firmadele, kuidas see neile kasulik oleks, et nad sinu robotit ära ei keelaks.
                      Seejärel katsu teha ära lihtne matemaatika ülesanne. Mitu kombinatsiooni saad? 10 veebipoodi, 10 sarnast toodet, igal tootel 10 omadust, 10 transpordivõimalust, 10 allahindlust koguselt, 10 juhuslikku ajalist faktorit (soodushind, kampaaniahind, komplektisoodus, hinnatõus/langus jms). Kui selle oled ära teinud, proovi 100 tootega. Hiljem võid proovida mõnda suure veebipoe numbrit nt 20000+. Lisaks võid välja arvutada töötunnid, mis kuluvad kirjelduste ühtlustamisele ning tõlkimisele.
                      Minu DIY blogi
                      <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

                      Comment


                        #12
                        Vs: Tellimiskeskkond hobielektroonikutele - palun tagasisidet
                        • Probleem, et huvilisel tekib skeemi kokkupanemisel tõrkeid ja ta süüdistab selles skeemi ülespanijat või avaldajat, vajab kindlasti adresseerimist. Seega väga asjakohane märkus. Siit kindlasti veel üks mõtlemisteema: milliseid abivahendeid (kalkulaatorid, tüübitähiste tabelid, värvitabelid jms) ja õpetusi (stiilis 10 asja mida kontrollida enne pingestamist) võiks keskkonnas refereerida. Samas näen selles probleemis ka argumenti plaanitava keskkonna kasuks. Kogukonna tagasiside ning hoolikalt valitud skeemid annavad suurem kindluse, et skeem on korrektne ja töötab (võrreldes näiteks suvaliselt veebist leituga).
                        • Lühidalt võiks vastutuse küsimuse kokku võtta nii: ei raha ega tellimuste esitamine hakka käima läbi plaanitava keskkonna. Keskkond on abivahend tellimuse koostamiseks ning esitatakse see ikkagi veebipoes.
                        • Kerge on minna nö "lihtsa matemaatika ülesande" õnge. Olen web scraping'usse põhjalikumalt süvenenud ning praegu arvamusel, et nimetatud liidestamine võiks olla lõputöö jaoks sobiliku mahuga. Tulemus oleks seegi, kui lõputöö järelduseks on selle meetodi ebasobilikkus antud probleemi lahendamisel. Olen nõus seda pikemalt arutama teemaväliselt, et hoiduda liigsest laialivalgumisest.
                        • Väga hea märkus on ka legaalsuse küsimus. Õigemini on küsimus lihtsalt selles, kas veebipoe omanikud annavad oma nõusoleku. Nagu ka eespool mainisin, siis jääks idee vastuseisu puhul tõesti katki.

                        Comment


                          #13
                          Vs: Tellimiskeskkond hobielektroonikutele - palun tagasisidet

                          Selles, et skeemi kokkupanijal tekib tõrkeid on teine argument

                          Nimelt peab murdma jäärapäisuse!
                          Minu sellekohased kokkupuuted on seotud näit. suures osas sellega, et teen kellelegi mingi mooduli või n.ö. kit-i, enamasti ei ole olnud käest-kätte tehingud, saatmine postiga jne... Üldiselt on olulist tähelepanu nõudvatele niisugustele asjadele ka kaasa pannud märke, et enne koostamist või pingestamist võetaks ühendust ja vaataks veel koos asja üle enne lõplikku vooluvõrku ühendamist.
                          Sellest soovist aga ei hoolita 99% ulatuses, kas joodetakse kit kokku (seda näit. on tulnud ette, et joodetakse komponendid täiesti valedesse kohtadesse, usutakse, et kui viikude augud klapivad siis ei ole tähtsust kas pistan sinna konde või takisti, dioodi või konde, skeemi ei tunta, piltidele ei pöörata tähelepanu) suures tuhinas tehakse asi valmis ja lõpptulemus on pime tuba või pihutäis tuhka. Moodulitega on lugu olnud ka sarnane, olen püüdnud ühendamised märkida selgelt ja arusaadavalt, ei usu, et see ainult mulle tundub arusaadav, kui juhtmele on peale kirjutatud "toide +" siis see ikka ühendatakse näit. toiteallika "+" poolusega, saan aru, et kui üldiselt moodulid on soovitud ilma toiteta (leitakse ise toide) hinnapõhjendustel siis isiklikult ei ole lõpplikku ühendamist enamikel juhtudel teinud...
                          Võiamlik, et probleem on kogemuste puudumises või milleski muus. Siingi foorumites on palju olnud ja on ka käesoleval ajal, teemasid milles teema autor ei tea isegi mida taotleb, tulemuseks on temale ülekohtuselt tunduv sõim ta suunas mis üldiselt ei ole tegelikult üldse nii nagu arvatakse.

                          Kui see osa saaks murtud siis ei oleks enam "sõimu" vajadust ka siinsetes foorumiosades, siit käib samuti algaja jaoks piisavalt läbi skeemitehnilist informatsiooni.
                          -superradical-

                          Comment


                            #14
                            Vs: Tellimiskeskkond hobielektroonikutele - palun tagasisidet

                            Räägi KaruTECiga, www.elektroonikafoorum.com.
                            Ütleb kohe, kas on mõtet või ei.
                            Ikkagi kogemustega ettevõtja, niipalju, kui ma aru olen saanud.

                            Comment


                              #15
                              Vs: Tellimiskeskkond hobielektroonikutele - palun tagasisidet

                              selline projekt lõputööna: nagu YRO poolt välja toodud, ei läheks läbi. Susserdamiseks läheb tohutult aega(firmadega kokkulepete saavutamine, prototüüplahenduse esitlemine, kompromisside tegemine, muudatuste sisse viimine) lisaks süsteemi ülesse saamine, reklaam, külastatavuse saavutamine. Tähelepanuväärse "käive" saavutamine, mis firmasid sinu tootest pikemas perspektiivis huvituma paneksid. Rääkimata veel lehekülje aredusest ja täiendamisest. Ega's selline teenuseharu pole feisbuuk, kus kõik jagavad ja viirusena laiali levib.

                              Ideena, ideloogiliselt ja teoreetiliselt töötaks...kuid praktilises maailmas, murtakse see unistus suht kähku. Kaua sul lõputöö esitamiseks aega on? 4-5 kuud? On sul ka mõni tagavara variant, kui ei peaks see läbi minema? Vabandan sellise otsekohese kriitika pärast, kuid olen kogenud nö viimasele hetkele jäetud lõputööde jamamisega.
                              Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

                              Comment

                              Working...
                              X