Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

DIY ratta LED lamp

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

DIY ratta LED lamp

Tervitust foorumile.

Kuna kevad käes ja plaanis korda teha üks vana jalgratas, siis valgustuse kohya mõned küsimused:

plaanis ehitada 3x http://www.oomipood.ee/?t=k_ki&i=OSPW5111P selliste dioodidega lambid. Olen eelnevalt teinud selliste baasil valgusteid, 3 tk jadas. Toiteks tavaline 9V patarei. (6F22, süsi-tsink, odav lahendus). Kuna tegu ainult dekoratiivvalgustiga(paks pleks, graveeritud kujutis) siis patarei eluiga pole eriline faktor.

jalgratta puhul on patarei eluiga aga määrav. Seega küsiks/kontrolliks üle oma mõttekäigu (pole kõige tugevam matemaatikas).

Need LED lambid vajavad 50 000mcd andmiseks 4.2V @ 75 mA. 40 000mcd andmiseks 3.6V @ 75mA ja 30 000mcd andmiseks 3.3V@75mA. Max vool on 100mA
    Valgusti ise tuleb 3x jadas, ehk käima ajamiseks oleks vaja 50 000mcd korral 12.6V@ 75mA.
    Tavaline 6F22 9V(8.4V reaalselt) süsi-tsink annab 150-400 mAh ehk nende lampidega saaksin kätte u 20 000mcd ja tööaega oleks siis 2-8h?

Kui ma lisaks veel 2 1.5V süsi tsink AA-d saaks kokku 12V (reaalselt 11,5V) kuid siinkohal jooksis mul mõte kinni: 1 AA annab keskelt läbi 1000-1200mAh, siis 2 AA-d annab 2000-2400mAh? Seega koos 9V patareiga annaks kokku 2550mAh max, toimeajaga 10h?

Elektroonika loengust jäi meelde, et 9V ja 2x1.5V patareid ei anna nii kergesti kokku panna. googeldades soovitatakse 1.5V enne 9V panna, samas 9V sureks enne ära. Seega oleks lambi max kasutusaeg kuni 2h?
    Oleks pikemas perspektiivis odavam osta 8 AA 1.5V patareid ja saada 12V 1000-1200mAh? või vaadata ka pisikeste motoakude poole? Või siis D patareid, mis tabeli järgi, kuni 8000mAh (reaalis u 3000mAh) välja annavad?

Plaanis teha siis 3 lampi(2tk raami küljes, kolmas lenksul, suunatav), igas 3 ennist lingitud LED-ga. Ehk absoluutseks max tarbimiseks oleks 12V ja 300mA (3 eraldi lampi).

tabel ise: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_battery_sizes
    Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Vs: DIY ratta LED lamp

Mina neid OSPW andmeid eriti ei usalda. 100 mA on üldiselt lubatud ainult impulssrežiimis, pidevalt kannatavad valgusdioodid tavaliselt 20..25 mA. Tegelikkuses ,,väsivad" 5 mm valgusdioodid ikkagi paari hooajaga ära ja vajavad vahetust. Kinnine pliiaku on muidu OK, kuid 1,3 Ah kobaka jaoks on juba tarvis eraldi kohta (mahub tööriistakotti koos varu-taskulambi ning isoleerlindiga ) ja mingit sobivat laadijat.

O.T möödunudkevadise hooaja alguses märkasin Koduextra's kroomitud korpusega retro-esituld, oli vist komplektis mingite kinnitustarvikute või tagatulega ja maksis umbes sadakond krooni.
    viimati muutis kasutaja 6p45s; 17 m 2011, 22:12.
    Hoiatus - muudan oma postituse sisu kuni 30 minuti vältel pärast postitamist.

Comment

LED-de hingeelu kohta hüva nõu. Tänud.

Natukene ka ratta oletatavast kasutusest. Kuna enamasti teen sõidud VIST päeval, on lampide kasutusaeg VÕIBOLLA vähene. Samas on eesmärgiks võimalikult odav ja samas ka mõistlikult kaua kestev toide parameetrile 12V @ LED-i vool.
      Võtaks siis 75mA. Lampe kolm, ehk siis max 225 mA.
      8 D patareid oleks hea lahendus, tabeli järgi kuni 8000mAh (skeptik võtab pooleks, 4000mAh), oletatav eluiga kuni 22h (8000mAh puhul kuni 40h).
      On LEDi tarbimine sobiv?

Oomipoes maksab 2 D patareid mingi 75 eurisenti, ehk siis 8 tk maksaks 3 euri. Ilmastikukindlasse kesta panna, oleks piisavalt odav, et iga 20h tagant 3 euri kulutada...
      Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Comment

Miks sa pinge nii kõrgeks tahad tõsta, mina kasutaksin kolme patareid ja paneks dioodid paraleelselt, igale lambile(3LED i) oma eeltakisti.
        Umbes sama põhimõttega on tehtud need 9LED iga taskulambid, mis töötavad 3xAAA patareidega, LED id paraleelselt ja kogu kompoti peale üks eeltakk.

Comment

Olen neidsamu LEDe ostnud. Üle 65 mA ei soovitaks, muidu lähevad ruttu sinakaks ja tuhmimaks. Tahavad head jahutust, seepärast on üks jalg ka laiem.

Proovi enne ka http://www.oomipood.ee/?t=k_ki&i=LL-504WC-W2-2CC ära. 20mA juures on nad subjektiivselt sama heledad ja on mul õuevalgustuses hästi vastu pidanud. Ratta- või taskulambile sobiksid väga hästi ka http://www.oomipood.ee/?t=k_ki&i=OLB8W5000 oma hästi suunatud kiire ja värvivarjundiga. Eluea kohta ei oska arvata, pole neid ajaliselt kaua kasutanud.
          73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
          ATiP1pN4XeM

Comment

pinge on kõrge, kuna tahan tarbimist madalana hoida. Ehk siis nö patareide teoreetilist kasutusaega suurendada. Paraleelselt suureneks voolutarve ja sellega ka koos väheneks patarei eluiga. Nähtud ema jalgratta lambiga. Samal põhimõttel: 3-4 dioodi paraleelis ja toide 2 AA patareiga. Pidas vähe vastu, vb oli tegu ka vigase lambiga...

Scott, olen neid 15000mcd ka ostnud ning jadasse lükanud, võrdlemist pole teinud. Eks tuleb oomipoes üle vaadata, kuidas tundub. Võin ka teist kaaluda, kuid 5000mcd-d tundub kuidagi vähevõitu. Eks näis.

http://led.linear1.org kalkulaator. Andmed: 12V input, diood 3,6V 50mA, 3 tk, jadas veel üks takisti 27 ohmi.

Selge, ideena siis 8 1.5V D patareid jadas, 12V u 4000mAh. Lambid: 3x 3.6V ~35 000mcd @ 50mA. Lampe: 2 Teoreetiline kestvus: 40 tundi.

Ratas peaks saabuma järgmine nv, kordategemise peale kulub ka aega. Eks teen heade mõtete foorumisse projektist teema...

Comment

Mingi sellise vidinaga saad kasuteguri suuremaks. Kui neid pisidioode kasutad, siis peaks need paralleeli panema ja ikkagi veel ka sel driveril voolu pisut pisemaks modima.

Takistitega süsteemi probleemiks on toiteelementide mittetäielik kasutamine. Kui elemendid tühjenevad 1,2V-ni, siis energiat on neis veel omajagu, aga dioodidel heledust enam peaaegu ei olegi, sest vajaliku pingelangu enam nendele ei jää. Loomulikult kui asendada jadaahelas selleks puhuks üks diood takistiga, siis saab ka elemendid 1V ja allapoolegi koormata. Driverite väljundvool püsivad laias sisendpinge vahemikus stabiilsena ja seetõttu on ka tühjade toiteelementidega heledust piisavalt ja elemendid tarbitakse lõpuni.
              Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Esmalt postitatud tartu pets poolt Vaata postitust
                ...
                Valgusti ise tuleb 3x jadas, ehk käima ajamiseks oleks vaja 50 000mcd korral 12.6V@ 75mA.
                Tavaline 6F22 9V(8.4V reaalselt) süsi-tsink annab 150-400 mAh ehk nende lampidega saaksin kätte u 20 000mcd ja tööaega oleks siis 2-8h?

Kui ma lisaks veel 2 1.5V süsi tsink AA-d saaks kokku 12V (reaalselt 11,5V) kuid siinkohal jooksis mul mõte kinni: 1 AA annab keskelt läbi 1000-1200mAh, siis 2 AA-d annab 2000-2400mAh? Seega koos 9V patareiga annaks kokku 2550mAh max, toimeajaga 10h?

Elektroonika loengust jäi meelde, et 9V ja 2x1.5V patareid ei anna nii kergesti kokku panna. googeldades soovitatakse 1.5V enne 9V panna, samas 9V sureks enne ära. Seega oleks lambi max kasutusaeg kuni 2h?...[/URL]
                1. Ahela tugevuse määrab kõige nõrgem lüli. Kui üks järjestikusest vooluallikast on tühi, siis tarbija jaoks on pidu läbi.
                2. Mis on sellises vooluringis enne ja mis on pärast?

Comment

1,5V elemendi ühendab hommikul ja 9V patarei õhtul

Comment

Esmalt postitatud reuter poolt Vaata postitust
                    1,5V elemendi ühendab hommikul ja 9V patarei õhtul
                    Täpselt! Ehk hommik on alati enne õhtut!
                    Aga see lingitud vidin on kõrva taha pandud. Algselt püüab vaadata, kui kaua peab kavandatud lamp niisama vastu patarei toitega. Siis võib regulaatori vahele pista küll...

To aqv: skeemi oleks saanud postitada, kuid elfa ei luba üle 4 pildi per post. Lihtskeem oleks ise selline: 12V+ -- LED -- LED -- LED -- R 27ohm -- G

Patareidele mõtlesin ilmastikukindlaks konteineriks kasutada ratta joogipudelit. Peaks olema 750ml, vb ka 1L. 8 D-patarei jaoks vist küll ja veel.

Comment

12V tekitamiseks on mul pakkuda vabalt mõned kinnised 10xAA konteinerid, kus elemendid/akud on kõik reas üksteise kõrval. Kuni 200mA koormuse jaoks on AA ahelast enam, kui küll. D suuruse jaoks oleks mõttekam kasutada mingit pikka toru, mille saaks kinnitada rattale mingi toru alla. Endal olemas kuni 12 D elemendile mõeldud karp, aga see on suht raske, kui kõik pesad täidetud

Comment

Olen ka toru varianti kaalunud, kuid 35mm sise läbimõõduga toru ei leidu kuskil. Enamik DIY teemasid kasutab mingit tavalist paberit ja liimi...välitingimustesse just mitte kõige sobivam imho.
                        Easy Custom Battery Holders: I needed a good way to hold eight "D" cell batteries for a project I was working on, but didn't have anything suitable. I didn't want to run out and buy holders (though that would be the proper way to do it) and just taping them together was no good…

Pudel on hetkel sobivaim lahendus, kuid ei põlga teisi lahendusi...

Comment

Tavalist halli kanalisatsioonitoru on olemas 36mm siseläbimõõduga (väline siis 40mm ehk).
                          Minu DIY blogi
                          <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

Comment

Toruks saab kasutada vana vene ajast pärit alumiiniumtoru, mida kasutati antennides. see küll välismõõduga ca 32mm, kuid kui külg lõhki lõigata, siis mahuvad elemendid sisse

Comment

Halli kanali toru asemel on müüa ka valget kanalitoru. Võimalik ka pimedad ette osta ja veekindlaks muuta.

Comment

Working...
                              X