Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

LED lamp veekindlaks + suletud pliiaku elu vs surm

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    LED lamp veekindlaks + suletud pliiaku elu vs surm

    Soov oleks üks selline isend, MR16 sokkliga, 12V LED-lamp muuta veekindlaks, et aeg-ajalt suletud pliiakult toites jälgida kodutiigis veealust valgustades eksisteerivate koorikloomade asjatoimetamisi (veepinnalt valgustades häirib see polariseeruv valgus jubedalt...).
    Millega peaks isendit hermetiseerima/isoleerima? Võimalikud variandid, mis pähe tulevad, on silikoon ja epo liim. Ei tahaks, et kalad voolu alla satuksid selle vaatlemistuhina pärast... Võib toiteks peenemat puna-musta kõlarikaablit kasutada või näha vaeva ja otsida ikka pisut musta kummiisolatsiooniga peenemat kaablit?


    Ja paralleelprobleem samasse teemasse: kas on tavapärane, et suletud pliiaku viskab äkki lihtsalt saba? Nimelt seisis üks üle talve (tõsi küll, kütmata hoones ja ühendatud raadioga, mil standby või vähemalt üks LED võis pidevalt energiat tarbida...) ja nüüd Vansoni laadijat taha ühendades sütib küll viimase LED, kuid kui mitme päeva jooksul nagu aku täis ei saanud, tekkis kahtlus ja eelnimetatud lambiga kontrollides selguski, et aku ei anna lambi süttimiseks vajalikku voolu välja. Multimeetrit pole seni käepärast olnud, et pinget või muud sellist mõõta. Kuna iseenesest on nende suletud pliiakudega vähe kokkupuudet olnud, siis kas see on tavaline surm või kas on ehk mingit moodust, kuidas isend uuesti ellu äratada? On sel seos kütmata hoones ladustamisega?

    #2
    Vs: LED lamp veekindlaks + suletud pliiaku elu vs surm

    Standby-s raadio laadis aku ligikaudu 0 V pingeni ja aku sulfateerus ära, kahjuks pole selle akuga teha vist suurt midagi.
    Hoiatus - muudan oma postituse sisu kuni 30 minuti vältel pärast postitamist.

    Comment


      #3
      Vs: LED lamp veekindlaks + suletud pliiaku elu vs surm

      need on veekindlad 12voldised.

      Comment


        #4
        Vs: LED lamp veekindlaks + suletud pliiaku elu vs surm

        Lihtsustatult võib väita, et kõik dioodid on veekindlad. Kristall ei kannata vett ega õhku, seega tuleb seda eemal hoida. Dioodi klemmidel olev 3V on nii madal pinge, et klemmidel tekkiv elektrolüüs jääb üsna tühiseks ja võib praktiliselt arvestamatta jätta. Samuti ulatub arvestatav elektriväli vaid millimeetrite kaugusele.
        Jooda juhtmed külge ja uputa vette. Kui väga tahad, võid skeemi lakkida, et pikemaajalisel vees olemisel oleks korrodeeruv toime pisem, aga oluline ei ole, sest juhtme isolatsiooni ja joote vahelist ala on hermeetiliseks suht keeruline saada.
        Vette uputamisel on plussiks jahutuse mittevajamine võimsamatel dioodidel. vb 10W+ isendid miskit vajaksid, aga pisematele piisab ümbritsevast veest.
        Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

        Comment


          #5
          Vs: LED lamp veekindlaks + suletud pliiaku elu vs surm

          3V merevees on teine teema. Ma näinud mis juhtub kui 3V elektroonika hulbib paar nädalat veeall. Pmst eriti midagi ei jää alles.
          Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
          1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
          2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

          Comment


            #6
            Vs: LED lamp veekindlaks + suletud pliiaku elu vs surm

            Kisub offtopicuks minema...
            Teooria on küll hea, kuigi jah, 3V ei mõju puhtas vees, on siiski tiigivees, nagu ka merevees- seal ainult rohkem, ka natuke lahustunud soolasi ja muu soga, mis selle paraku veidi elektrit juhtivaks teeb ja see põhjustab siiski elektrolüüsi, kui mitte arvestada ka vee enda toimet valgusdioodi rauast elektroodidele. Odavama otsa valgusdioodid kipuvad ka sisse lekkima, mul üks noname sinine kooles ära ainuüksi õhuniiskuse toimel, seest üleni roostes, LED õhku ka vist kardab, kuid näiteks 7-segment ekraanidel või levinud led-ekraaniga äratuskelladel on need õhu sees, mul üks juba kooli ajast terve veel, tegin lahti mitu isendit, kellal on ainult kleepuv paksem kile, mis dioode välisõhust eraldab, kuigi see ei pruugi kõige kohta käia. Huvitav oleks ka teada, kuidas valgusdioodide eluiga arvutati (?).
            -Artificial_Intelligent-

            Comment

            Working...
            X