Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Planned Obsolesence

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Planned Obsolesence

Asju mis kestaks 10x ja maksaks 5x, on võimalik leida vahel isegi praegu. Põhiprobleem selles et tarbija peab selleks ennast koolitama elukoolis antud eluala professionaaliks. Kõikide elualade jaoks ühest elust ei jätku. Sõbra-tuttava-profi teadmised ja kogemused on head, kuid subjektiivsed. Iga toote puhul masstootmise korral tekib alati häid ja halbu üksikjuhtumeid. Toodet tapavad nii kasutaja omadused kui töötingimused, seda enamasti palju rohkem kui töö ise.
    Teema palju hullem sisu on see, et mõne põlvkonna jooksul tehtav sunniviisiline ja globaalne ajupesu viib üldisele mandumisele ja tarbija hakkab seda süsteemi pidama ainuvõimalikuks ja enesestmõistetavaks. Kellele see laiemalt kasulik on, ei ole enam selle foorumi teema vist.

Comment

Recycling, recycling, recycling. Praegune süsteem kukub ülima kolinaga kokku, eeldatavasti minu eluajal ja siis on vaja oskuslike ajusid, kes altruistlikult uut süsteemi üles ehitaksid. Ideoloogiliselt tehtav, järgiaid vähe. Niisama raha on palju kergem teenida ja selleks oma aega kulutada, kui millegi loomisele ajurakke liigutada. Olen isegi olude sunnil süsteemi mutriks kujunemas, ning tunnen, kuidas disainermõistus kängub...
      aga loov-disainer ja taaskasutaja on lõpmatu planeedi ideloogidele absoluutne antikristus. Ehk neile, kes mõtlevad, et peale neid tulgu veeuputus. Neid on vähe, kuid omavad isekust enda seisukohta maksma panna...!
      Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Comment

nojah, mul oli siiin ennem 2003 aastast ECSi arvuti, töötas kevadeni, siis ise lollipeaga hoidsin vales kohas töö ajal, ja põletas helikaardi maha, täitsa kahju teisest.
        Siis on mul Siemens c60 isegi aku on orginaal ja peab nädal aega. Nüüd on ta loomulikult minu varutelefon kui uuega peaks midagi juhtuma.
        Beko vana telekas kusgil 10 aastat vana, mitte midagi pole häda, ühenda digiboks taha ja töötab nagu maru.
        Läptop Fujitsu Siemens AMILO Pa1510 2006 valmistatud käib siiani, ainuke viga oli rammis nüüdseks on probleem lahendatud.
        Elegija 102 Stereo, on muudetud FM sagedustele ning töötab nii kui maru, no on paar korda remonditud, aga praegu töötab.
        Radiotehnika S-90 kõlarid aastast 1978, ja ma ei tahagi paremat, peaasi et nad töötavad korralikult.
        Ega uued asjad lähevad aina halvemaks. Ükskõik mida sa ka osta, ikka saad sama jura mis ei kesta enam praktilest üldse. Isegi uued autod lagunevad rohkem kui vanad.
        Eks see nii olegi tehtud, ega kui firma toodab selliseid asju mis eluaeg vastu peab, siis seda vähem selle pealt firma teenib juu.

Comment

Väga hea dokfilm. Tulebki praaki teinud tootjatel näpud sahtli vahele lüüa, vahest ei piisa ainult rahakotiga hääletamisest.

Kuid näidatud 100a põlenud hõõglambil on ka tagumine aeg kustuda - pole juba mõnda aega ühtegi ratsionaalset põhjust teda enam käigus hoida

Osad asjad on ka paremuse suunas liikunud, näiteks rahvaautol Ford Focusel on tsingitud kere ja antakse 12a roostegarantiid. Samuti ei pea pagasis täiskomplekti võtmeid, karburaatoreid jms. kaasas vedama nagu nliidu ajal. Pole paha.

Üldjoontes olen ma asjade seisuga ikkagi rahul.
          If you think education is expensive, try ignorance.

Comment

Mina pole, ikkagi pean auto xenooni halogeenlambi korpusesse aretama et lamp kestaks rohkem kui paar kuud.
            Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
            1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
            2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Esmalt postitatud murphy poolt Vaata postitust
              Mina pole, ikkagi pean auto xenooni halogeenlambi korpusesse aretama et lamp kestaks rohkem kui paar kuud.
              Kui vahetamine ära tüütab, äkki peaks liikuma LEDide poole? Vbl ongi selles suunas uus liin?
              Erilahendused.
              PS või mail.

Comment

Siin on küll asi konkreetsetes töötingimustes ilmselt. Auto esitule pirni ei ole mina küll pidanud keskmiselt sagedamini ostma kui vast korra aastas, kui sedagi. Autosid on elu jooksul läbi käinud üsna erinevaid. OT: sinna tuleks tegelikult mingi odav, töökindel ja lihtne sujuvkäivituse süsteem välja mõelda.

Comment

Miks odavläpakad vastu ei pea? Mõned näited oleks voodis kasutamine, tolmupuhastuse eiramine, nurkadest tõstmine...ja nii laguneb iga elektroonika. Odavläpad on tundlikumad igasugustele mõjutustele, aga käivad ka laua peal aastaid, eriti kui veel vahepeal puhastust teha, mitte lasta turbiinist tolmukäkiks kokku, mis sisemised termopastad kiviks ajab.

Comment

Odavläpakate kestmatuse saladus on korpuses - see on odavast pehmest plastist, ilma metalltugevdusteta. Iga kord kui arvutit tösta-liigutada, eriti kui seda teha hooletult ühest nurgast, painutatakse natuke emaplaati. Tekib tsükliline koormus ja materjalid väsivad. Löpuks annab seal kusagil möni jooteühendus alla vöi tekib pragu kuskile rajale - ja ongi pupu. Kahtlustan, et sama juhtus ka minu läpakaga.
                    Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

Comment

Jh, kvaliteetise(vastupidava) asja leidmine läheb järjest raskemaks. Pirnide osa on puht tõde. Halogeenlambid kestavad järjest vähem. Vanad varud said otsa. Ostsin uued ja krt neid vaheta iga nädal. Vaatasin küll kallimad aga seal kh. Krt myygu siis 10 lambi hinnaga et kestask 10x. Aga ei müüda sellist. Nüüd juba varsti kõik läbi katsetanud, tuntud tooted mis enne olid ok ei toimi enam. Hakka või ise tootma. Parem panen auto xenooni see kestab vähemalt kauem. Toiteplokk jms maksab rohkem aga krt hoovipeal 5 halogeenlampi, jookse kogu aeg et vahetada. 1 lamp kus 6 aastat sama 150W pirn(sama mis vanad varud) kestab ja sellel eriti lyhike seesoleku aeg ka aga töötab. Tigetaks ajab et ei saa isegi 10x raha eest 10x kauem kestvat asja. Mu meelest kõik selle jura jälgijad tootmises on taunid.
                      Noh eks nüüd hakkab nende halogeenide ja saastalambi tootjatele kohale jõudma, et kui need kestaksid lubatud 10 000 tundi, kukuksid ühel ilusal päeval nende kasumid kolinal kokku. Muidugi võis selline teguviis ka pikalt etteplaneeritud olla. Tavainimese jaoks "sääst" missugune. Ja küll nende ledide osaski vajadusel soovitud lahenduseni jõutakse. Kogu selle senise säästukampaania tulemus siinmail on olnud, et poola pilapirnid on kaubanduses asendunud ukraina iskratega, millel pakendil ilutseb ilusti 1000 tundi.

Comment

Mis LED prose, tead palju maksab et saada midagi halogeeni valgustugevusega võrreldavat??? Need LED prosed mis müügis on naljategemine, mõni ledi ja need ka 3x lubatud voolu peale pandud, kestab nii aasta umbes kuni driver põleb ja kõik ledid ka kaasa võtab. Seega LED ei kesta 20+ aastat vaid umbes aasta, aga maksab 20 aastat kestva asja jagu, vahetamine on veel tülikam. Neid lede olen ka ostnud erinevaid tavaliose hõõglampide asemele. Mannetud on. Tegion yhe korraliku led lambi laua peale,7W töötas ok 2x75W peegelpirni asemel. Metallhaliid oleks 1 asendus aga see soojeneb forever.
                        Lahendus on teha lamp mis kestab 10 000 tundi ja maksab 10x rohkem. Siis kasum ei kuiva kokku vaid pigem kasvab, vähem materjali, vähem trans kulusid jms. Kvaliteetse asja müümine on pikas perspektiivis alati tulusam kui sõnnikuga kauplemine.
                        2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

pikas perspektiivis alati tulusam kui sõnnikuga kauplemine.
                          Kuidas Sa julged niisugust mõtet väljendada ? Vaatame kas hakkad ka saama nüüd nagu ma saanud olen sarnase mõttekäigu eest. Naabrid ehk juba kiibitsevad seda teemat, saavad seal läälutada jälle .
                          Siin nagunii mõned arvavad ikka, et see ei ole nii ja ei tohikski olla
                          Samas:
                          Vaata välismaiseid pankasid - väga tuntud pangad on 200+ aastat vanade traditsioonidega. Swedid, sebid, isegi riigi SUURIMATE pankade nimed muudetakse ära, äritakse maha jne... See meie mentaliteet - nende mõttekäik kes arvavad, et peab "siin ja kohe" saama, õnneks mujal maailmas veel mõni mõtleb ka, et parem jõulisemalt ja pikas perspektiivis, tänu sellele vähesele mõttevõimele ei olegi maailma majandus veel lõplikult pupu.
                          -superradical-

Comment

No see mahamyymine tuleb pigem sellest et mõni ärimehest narkar saab etteotsa ja vaja kiiresti doosiraha. Paneb müüki ja läheb. Päranduseks saadud ettevõtted jms sama teed läinud. Hakatakse suuri muudatusi tegema jms lollusi, alguses tuleb kõva kasum nime pealt mis esivanematel yles töötatud, siis raffas saab aru et tootja hakanud saasta tegema ja nii läheb asi võsa. Pmst on tegu tarbija petmisega. Seega väljatöötatud teadmistest on vähe kasu aasta pärast võb tuntud kvaliteetne ettevõte moodab omanikku ja hakkab paska tootma, hind jääb muidugi samaks. Aga jh on erandeid, eriti USAs. Kus on sellised väike ettevõtted, perefirmad. Kus poeg kasvab koos isaga ettevõtet ehitades ja tööd tehes, seal on au asi jätkata isa jälgedes. Sellised ettevõtted tavaliselt prygi ei tooda kuna tüüri keerab omanik ise ja mitte suvaline "ärikooli" narkar tänavalt. Eestlane ei tunnista sellist aud, ta müüd kõik maha, koolides õpetatakse veel seda kuidas ratsa rikkaks saada. Kui sa teed ausat ja head tööd siis rikkaks sa ei saa aga nälga ka ei jää. Paraku selliste "optimiseerimistega" saab keegi petta. Antud teemas tarbija.

Comment

Mis LED prose, tead palju maksab et saada midagi halogeeni valgustugevusega võrreldavat??? Need LED prosed mis müügis on naljategemine, mõni ledi ja need ka 3x lubatud voolu peale pandud, kestab nii aasta umbes kuni driver põleb ja kõik ledid ka kaasa võtab. Seega LED ei kesta 20+ aastat vaid umbes aasta, aga maksab 20 aastat kestva asja jagu, vahetamine on veel tülikam. Neid lede olen ka ostnud erinevaid tavaliose hõõglampide asemele. Mannetud on. Tegion yhe korraliku led lambi laua peale,7W töötas ok 2x75W peegelpirni asemel. Metallhaliid oleks 1 asendus aga see soojeneb forever.
                              Lahendus on teha lamp mis kestab 10 000 tundi ja maksab 10x rohkem. Siis kasum ei kuiva kokku vaid pigem kasvab, vähem materjali, vähem trans kulusid jms. Kvaliteetse asja müümine on pikas perspektiivis alati tulusam kui sõnnikuga kauplemine.
                              Mina tean, aga kas sina ka tead?
                              Ja jätame mängust välja dumb-userile mõeldud käkid, mida lakke keerata... need ei kannata kriitikat, kasutamist veel vähem.
                              Kui teha 40kh kestev lamp, siis kas ta võib olla lihtsalt kuni 40x kallim 1kh kestvast või maksab vahetamine ja pimedas passimine ka midagi?
                              Erilahendused.
                              PS või mail.

Comment

Esmalt postitatud W@ldur poolt Vaata postitust
                                Mina tean, aga kas sina ka tead?
                                Ja jätame mängust välja dumb-userile mõeldud käkid, mida lakke keerata... need ei kannata kriitikat, kasutamist veel vähem.
                                Kui teha 40kh kestev lamp, siis kas ta võib olla lihtsalt kuni 40x kallim 1kh kestvast või maksab vahetamine ja pimedas passimine ka midagi?

Mina tean aga kas sina ka tead: Mina näit. olen ettenägelik ja mõni lamp on alati varuks Seega pimedas passima ei pea, samuti ei ole mul vaja lambivahetajat (tean, et on inimesi kes sellega hakkama ei saa iseseisvalt), saan ise hakkama.
                                Samas oleks nonsens mõtelda, umbes samalaadse põhimõttega nagu need "mõtlejad" kellest ajendatuna see teema siin, et lambipirn peaks kestma, say 40kh ja maksma mitte 40* rohkem vaid 400* rohkem - see täpselt samasugune kapitalistlik lähenemine ju mis selle süsteemi kolinal kokku kukkuma sunnib või ei ?
                                -superradical-

Comment

Working...
                                X