Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Raadiolevi FM jaamad

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Raadiolevi FM jaamad

Võin pakkuda võrdluseks andmed sakslaste antenniraamatust (Spindler, "Antennen, Anleitung zum Selbstbau" 1990)

5 elementi: võimendus 7dB, vertikaalne avamus 58kraadi, horisontaalne avamus 80kraadi, ette/taha suhe14dB.

Mõõdud 87-108MHz korral:
    lr- 1750 reflektor
    lf- 1455 dipool
    ld1- 1240 direktor1
    ld2- 1295 direktor2
    ld3- 1280 direktor3
    ar- 498 reflektori kaugus dipoolist
    ad1- 223 direktor1(ld1) kaugus dipoolist
    ad2- 324 ld2 kaugus ld1 suhtes
    ad3- 527 ld3 kaugus ld2 suhtes

On ka mõõdud 9-elemendilise jaoks, mille võimendus oleks 9,7dB, poomi pikkus aga oleks juba 3006 mm, kuid võimendus on ka peaaegu 3dB suurem. Kas huvitab?
    Ette/taha suhe on sellel ka 20db.

lr- 1625
    lf- 1410
    ld1-ld7- 1300 tähendab, kõigi direktorite pikkus on ühesugune
    ar- 502
    ad1- 318
    ad2- 450
    ad3- 296
    ad4- 325
    ad5- 346
    ad6- 386
    ad7- 383
    viimati muutis kasutaja OSX; 11 m 2012, 01:02.
    Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
    Konfutsius

Comment

Ahaa Sul on Spindleri aabits käepärast, mul kahjuks pole, see on üks väärt raamat ja usaldusväärne. Nüüd kui meenutama hakkan siis tuleb väga tuttav ette võimendus oli tõesti 7db ja see 1750 tuli hoobilt meelde. Sest aega ja aastad teevad oma töö ja kõik pole meeles täpselt ja polegi pea prügikast kus kõik seiasb, tähtis on kust mida uurida ja idee teostamiseks,kas seal mat. läbimõõdu kohta pole midagi sageduse järgi soovitust? See 9-ne on väga suur" reha", vist pole mõtet, see nõuab vägevat konstruktsiooni kui üles saab. 5-sega kogemus olemas ja aitas küll kasutada. Kui tuleb siis tuleb ja kui ikka signaali pole siis ei aita ükski vägi, aga sellise kriitilise piiri peal on abi kindlasti see on ehk nii ja naa. Maksumus ja konstruktsiooni kaal läheb ju kah suuremaks ja see ligikaudu 3db lisa vist ei tasu vaeva.
      viimati muutis kasutaja humax; 10 m 2012, 13:57.

Comment

VHF I lainealasse annab materjali D=10-20mm.
        VHF III ja FM materjali D=8-16mm.
        Detsimeetrisse D=6-12mm.
        Siit on näha kuidas koos lainealaga väheneb materjali optimaalne diameeter.
        viimati muutis kasutaja OSX; 10 m 2012, 14:10.
        Konfutsius

Comment

Siin tuleb pöörata tähelepanu ka pillile. Mul on üks vanakooli riist, kus on häälestus veel pöörakaga ja kõik KS ahelas võnkeringid on hõbetatud traadist ja vahesagedus on vana hea klassika ilma kvarts filtriteta, LC võnkeringidega 6 astmeline ja kui võrrelda nüüd mõne uuema kallima pilliga ja kus on mälud kellad ja tuled ülekaalus ja nii nimetatud digi pill mille esimeses otsas on vasega tehtud võnkeringid, häälestus mahtuvus dioodidega või matriitsidega ja lihtne kvartsfilriga paariastmeline vahesagedus võim, siis on päris suur vahe ja kauglevi puhul annab kõvasti tunda. Tugeva signaali puhul pole mingit vahet ja täiesti võrdsed.Sellisel juhul on pillil oma osa ja mitte väike osa.Võimalikult suure tundlikkusega pill peaks olema. Seda on siin katsetatud küll ja on 6 erinevat pilli proovitud. Vahe on ka pillidel väljuva signaali kõlas Seda ka moi mainis ja nii see on.Pilli valik on suht raske teema.

Comment

Kahtlemata.
            Ma olen truuks jäänud oma vanale AIWA XT-950 tuunerile (millest me kunagi ammu rääkisime), mille tundlikkus on 0,7uV (jaapani Z-Type). Heli osa moi moodi pole tegelikult modifitseerinud, ainus täiendus mis lisasin oli AVR pinge väljund testrile - sellel abil on hea täpselt antenni suunata, pinge muutub ikka kui S/N enam selgelt kuuldavat vahet ei anna.
            Mul on mõned ELNA Silmicud karbis järel, eks teen proovi helitraktiga kui aega rohkem on, kas neid veel bypassida mingi MKT kondega... ma pole just väga kindel vajaduses.
            Konfutsius

Comment

Mina ei võtaks Spindleri raamatust ühegi antenni mõõte
              (kunagine praktika ja sealt võetud mõõtudega antennide
              parameetrite ülemõõtmisest tekkinud veendumus). Teine
              antennide-sakslane tollest ajast, Rothammel on tunduvalt
              usaldusväärsem autor. Spindleri mõõdud on õnnetuseks ka
              Jakoobi koostatud raamatus, sealt usaldan ainsana seda
              kollektiivtelevisiooni antennide (ATVK...) mõõtude tabelit.
              Elektroonika töötab suitsu baasil.
              Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
              Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Mina näiteks niipea, kui raamatu sain (kevad 1990), tegin selle kohaselt detsimeetrisse korrusantenni (st neli antenni+sobitus+võim ülal+võim all) ja õnnestus saada kätte värviline pilt isegi saksamaalt Bremenist (kolm kanalit) ja seda vene CKD-20 (selektor kanalov detsimetrovõi) plokiga, tollaste vene kaablitega. Soomed rootsid lätid leedud olid suht igapäevased, poolakaid oli miskipärast harva näha aga tuli sedagi ette.
                Võibolla ei järginud ma 100% antenniehituse traditsioone, kuid lainekanalite põhilised mõõdud olid just Spindleri raamatust .
                Konfutsius

Comment

Spindleri antennide sagedusspekter oli nii lai, et antennielementide
                  resonantsidest tekkis sagedus-amplituud-karakteristikast ekraanile
                  pilt nagu laia võsa profiil, laotatuna päris mitmekümnele MHz-le
                  (milline "küür" millisele elemendile kuulus, sai kindlaks määrata
                  häälestusvarda abil (see oli metallpulk isoleerainest kepi otsas),
                  elementi puudutades liikus selle resonantssagedus ära madalamale).
                  Korralike ridaantennide karakteristika koosnes aga kohe enam-vähem
                  kokkukoondunud ühest "küürust". Samuti ei soodusta antenniehituse
                  materjali kokkuhoidu omaaegne 0,1 ja 0,25 lainepikkuste vahekauguste
                  soovitus.

Comment

Aga võibolla siis pakud võrdlusmomendiks välja 5- ja 9elemendiliste FM antennide mõõdud Rothammeri järgi.
                    Ja/või kellegi kaasaegsema nägemus oleks ka asjakohane.
                    Konfutsius

Comment

Ma pole enam aastaid antenniteooriaga kokku puutunud ja vahepeal on
                      nii Spindler kui ka Rothammel üksjagu ajalooks muutunud. Kaasajal võib
                      antenne konstrueerida/optimeerida juba koduarvutiga. Esimesena meenub
                      MMANA-nimeline tarkvara, neid on kindlasti veel teisigi...

Comment

Rothammeli vene keelde tõlgitud kaheosaline raamat (üle 800 lk) on juba mõned head aastad netis vabalt saadaval (Spindler ka, aga mitte nii lihtsalt).
                        2. osa, lk 228 on tabel. Kahjuks on seal 1-, 2-, 3-, 4- ja 6-elemendiline versioon. Viiest pole - peab ise rehkendama.
                        Siit saab igaüks valida, kelle lehelt sikutada:
                        Harjutamine teeb harjutajaks.

Comment

Hea et jutt antenni teemale keeras.
                          Mul oleks just vaja oma tuuneri taha head antenni aga kuna Tallinna ümbruses on pooled jaamad (Soome omad kaasa arvatud) vertikaal ja pooled horisontaal polarisatsiooniga peaks antenn mõlemat püüdma. Poest valmis tükk, selline harisontaal+vertikaal on aga võimendusega -1...-3 dB, ei ole nagu eriti antenn. Mida sellisel juhul ette võtta, eriti kui antenn peab olema väike, ei ole ruumi laiutada?

Comment

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
                            Ma olen truuks jäänud oma vanale AIWA XT-950 tuunerile (millest me kunagi ammu rääkisime), mille tundlikkus on 0,7uV (jaapani Z-Type). Heli osa moi moodi pole tegelikult modifitseerinud, ainus täiendus mis lisasin oli AVR pinge väljund testrile - sellel abil on hea täpselt antenni suunata, pinge muutub ikka kui S/N enam selgelt kuuldavat vahet ei anna.
                            Mul on mõned ELNA Silmicud karbis järel, eks teen proovi helitraktiga kui aega rohkem on, kas neid veel bypassida mingi MKT kondega... ma pole just väga kindel vajaduses.
                            Kuna peale detektorit on MPX signaali ülemine sageduspiir 53 kHz, selle pärast paraleelisin MKP-ga lüüdid. Mul on kogu trakt FM detekrotist kuni lõpuni opakatega, ainult stereo dekooderi LA3450 kivi on veel vahel. Vahesagedus võimendi on 6 keraamilise filtriga, peaks ka korralik DX (kaugvastuvõtu) aparaat olema. Täpsemalt selline: http://sites.google.com/site/moijmoi...edirects=0&d=1

Comment

Tegelikult huvitav et Spindleri ja Rothammeli mõõdud erinevad. On ju Rothammel usinalt kasutanud Spindleri 1966, 1968, 1986,1989 (Das Grosse Antennenbuch - see "õige" antennipiibel), 1990, 1991 aastate väljaandeid.
                              Tegin võrdluse 3-elemendilise FM antenni kohta:
                              .....Spindler.......Rothammel
                              lr...1740............1740
                              lf...1430............1440
                              ld...1280............1270
                              ar....450.............480
                              ad...272.............280

Rothammel oma 1969 aasta paberväljaandes ei keskendu üldse FM vastuvõtule, teda huvitab yagi antennide juures nende kasutamine põhiliselt 2m bändis, terves raamatus pole ühtegi FM yagi joonist.

Pärastpoole mõõdan oma tööstusliku antenni üle - et mida see siis meenutab...
                              Konfutsius

Comment

Kuna kunagi olin ka FM vastuvõtu huviline, siis meenutan mõningaid asju, mis meelde jäid:
                                Antenn peab olema piisavalt laia ribaga, hirmtäpselt rehkendatud/tehtud kipub kitsaks jääma. Amatööride 2m band on tegelukult imekitsas (2MHz), seega aeti seal millimetri osi taga
                                NB! Rothammel. Ka on oluline antenni sobitus kaabliga just laias ribas.Selle koha pealt tundub parim kahest nurkapidi ruudust koosnev. Ise kasutan TV jaoks. Häda selles, et FM jaoks tuleb ta sigasuur.
                                Vastuvõtjal peab olema hea häälestatav (soov. ribafiltriga) sisendahel ja esimeseks võmendiks hea väljatranss. Praeguse saatjate ülikülluse ajal on ristmodulatsioon kerge tulema.

Comment

Working...
                                X