Kui see on Sinu esimene külastus, siis tutvu
palun korduma kippuvate küsimustega klikates selleks ülal asetseval lingil. Enne uue postituse lisamist pead Sa registreeruma.
Postituste lugemiseks vali meelepärane foorum allpool olevast nimekirjast.
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
Need kes kaugemaid jaamu kuulavad võiksid natuke mööda eetrit jalutada täna kell 11.20 avastasin superlevi ja jaamu on palju ja tulevad hea tugeva signaaliga ja stereona.
Kuualsin täna Vikerraadiost "Keskööprogrammi valikkava" Saates räägiti Biitlite ajaloost ja mängiti hulgi helinäiteid. Jutuosa oli OK kvaliteediga, aga tundub, et muusikajupid olid "juutjuubist" võetud.
Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...
Kas asi on minus või on keegi veel täheldanud, et viimase ca 5 aasta lõikes on FM jaamade leviga midagi mäda. Mõned jaamad, mis levisid kunagi laitmatult, on nüüd peaaegu ära kadunud. Näiteks Raadio 2 Raplamaal. Kunagi sai selle jaama iga karbiga kätte, mis natukenegi raadiot meenutas - nüüd on ainult paar valitud aparaati, millega jaama üles leiab. Teine probleem on Nõmme raadio Tallinnas. Kristiines ja kesklinna kandis on ilma häireteta selle jaama kuulmine pigem erandiks muutunud. Lisaks olen selle jaama juures täheldanud igasuguseid segajaid, mürasid ja võõrast amatöör raadiosidet.
Kokkuvõttes on ka paljude teiste jaamade vastuvõtt muutunud problemaatilisemaks. Ma ei kasuta küll tippklassi raadiovastuvõtjaid ja antenne, kuid sellegipoolest on dentents tuntav - eriti viimase 2-3a jooksul. Kas sellele ei ole pistmist midagi järjest kasvava internetiseerumisega. Wifi, KÕU jms, mis meid igalpool ümbritseb. Äkki on ka ringhäälingu sagedustele mingeid segajaid juures ?
Ringhäälingu sagedustel segajaid vaevalt, et on. Pigem on asi vastuvõtupooles ja muudes traadita seadmetes.
Tänapäeva raadiod on lisaks viletsale tundlikkusele ka viletsa selektiivsusega. Ehk sisendfiltrit pole ollagi. Sestap võib suvaline "üleliigne" tugev signaal (kasvõi Wifi) tekitada esimeses võimendusastmes parasiitmodulatsiooni.
"Nõmme raadio" on lisaks sisule ka tehniliselt huvitav. Nõmme jaamas ei saa pleieriga muid jaamu kuulata (toimib segajana) aga Sauel on toaantenniga kuulamine raskendatud (aken Tallinna poole).
Rongis kuulates jääb Nõmme raadio vait juba Pääskülas.
Samas pole aga teletorni läheduses täheldanud sealt saadetavate jaamade omavahelist segamist.
Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...
Need kes kaugemaid jaamu kuulavad võiksid natuke mööda eetrit jalutada täna kell 11.20 avastasin superlevi ja jaamu on palju ja tulevad hea tugeva signaaliga ja stereona.
No nii, täna hommikul 7.09.2013 kella 07.50 paiku avastasin et mu "kallis tuuner" on lootusetult katki läinud ja mängib ainult mõnda üksikut Eesti levijaama ja ainult neid mis on tugevama leviga. Kuid seevastu jälle on kuulda 15 jaama mis on kas soome või rootsikeeelsed ja seda stereo signaaliga ilma kohinata ja mühinata, puhtalt ja selgelt! Ilmselt on atmosfääri kihtides midagi põnevat teoksil, et kauglevi põhja suunast meile on niivõrd tugev. Asukohaks on Lõuna Eesti Võru lähedal ja kõrgus mere pinnast ca 120m kui usaldada kõrguste kaarti. Antenniks 5 elementi yaggi ilma antenni võimendita, suunaga põhja.Ilmselt põhja suunast kauglevile soodne hetk.
Eile ja üleeile oli Tallinnas Soome TV pilt praktiliselt kadunud. Ilmselt põhjuseks seesama ülilevi, mis lollitab digiboksi ära. Signaali tugevus on olemas aga kvaliteet on 0. See on tegelikult mu suurim pettumus digitvs: arvasin oma naiivsuses, et tegu on umbes nagu sünkroondetektoriga, mis oma signaali külge kleepununa ei tee välja muudest. Tegelikkus on aga hoopis midagi muud, kahjuks.
Suvilas Paldiskis sai kuulata läti jaamasid-ulme-kunagi pole siin sellist juhtunud-raadio elmar aga täielikult kadunud.Iga mm mis mis nuppu keerata tuleb soome ja rootsi jaamu-kõik tugeva stereo signaaliga.Aga vahfa.
Antenniks 5 elementi yaggi ilma antenni võimendita, suunaga põhja.Ilmselt põhja suunast kauglevile soodne hetk.
Kuna yaggi on polarisatsioonitundlik, siis 1 võimalik põhjus võib olla:
"Alates reede, 30.augusti hommikust töötavad ERR Koeru piirkonna raadiosaatjad: Vikerraadio 105,1 MHz, Raadio2 102,6 MHz, Klassikaraadio 107,6 MHz ja Raadio4 93,4 MHz ajutiselt vertikaalse polarisatsiooniga. Raadioprogrammide vastuvõtule polarisatsiooni muudatus üldjuhul mingeid häireid ei tekita." (allikas: levira.ee)
Oli siin eespool juttu Läti ringhäälingujaamadest.
Kusagilt (vist(?) mitte siit teemast) on mul Läti
internetiraadiote link, olen siin juba mitmeid päevi
mängitanud R2 ja väga tuttavad laulud tulevad,
ainult et läti keeles. Sealtsamast saab valida ka
nende R1 (tundub põhiprogramm olevat), R3
(mis meenutab meie Klassikaraadiot) ja veel
R4 (venekeelne, nagu meilgi Raadio 4).
Väidetavalt MP3 stream 128kbps.:
Kes tahavad, võivad muidugi internetist raadiot kuulata aga mina otsustan seda igatahes raadiost edasi kuulata. Kes siis hiljem kompenseerib digiraadio boksi jaoks ressil oleva vaba sisendi ja mis saab minu erakogudes olevatest raadiodest, huvitav iseenesest imetleda oma kätetööd, et näe ümberhäälestatud vanaveteran, siis aga tuleb aga uuesti jalgratast leiutada ja nööriga ringi aetav digiplokk ehitada Ja siis kui ma kindlasti tulen abi paluma, et aidake mul ehitada digiplokk ....aaaga eiiii raudselt pannakse siis käpp peale, et äkki läheb muukimiseks...
Jah, kuulsin ka raadioamatööre sagedusel
145,5MHz, haruldaselt tugev levi, eriti hästi kostsid
RV6AKA - Vladimir, Neftegorsk, Krasnodari krai ja
UT5EV - Nikolai, Novomoskovsk, Ukraina.
Comment