Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Kuidas minu radiaatorit reguleerida?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Kuidas minu radiaatorit reguleerida?

Tere!

Minu poolt üüritavasse korterisse paigaldati ühistu poolt uus radiaator, üldine küttesüsteem vahetati ära kogu majal..
    Nüüd on külmad ilmad käes ja hiljuti ka hakkasid radiaatorid soojenema, aga natuke külm on ja niiske ka..

Mõtlen et uus asi peaks olema ikka parem kui vana (kuigi vana radiaatori töötamise ajal siin ei elanud), aga kütmise põhimõte ju ongi et soojem oleks. Mitte et pisitillukeses korteris, mis kahele isegi õhu poolest pisut väike on, et seal kahekesi ööbides on hommikul külm ärgata (eelnev õhtu sai puhuriga sooja juurde anda).

Radiaatoril on vist automaatne õhutusventiil, vahest susiseb korraks. Ka sellel on peal mingi keeratav kork, mis oli nagu üliõrnalt peale keeratud.. Ei tea kas peab nii olema, või unustati..
    Radiaatoril ka mingitsorti reguleerimisesüsteem ka vist. olen harjunud et on valge suur nupp, millel on skaala, ühte otsa keerates lõppu on maksimum ja teisele poole lõppu keerates on nullis.. Lihtne.. Eelmises elukohas nii oli.

Praegusel radiaatoril näeb välja nagu oleks kork unustatud peale panna.. kuid mingisugune näppudega keeratav osa seal on. kui tõmmata, siis saab keerata.. Mingid numbrid on ka: 1-7 numbrit.. siis tulevad numbrite asemel - kriipsud, ja siis N täht ja siis jälle kriipsud, kuni keerataval nupul tuleb ring täis.. Pole selgelt nähtavat kriipsu ka mille järgi skaalat seadistada.. Kuid kui seda keerata siis see ei jõua nagu "lõppu" , mõlemis suunas käib lõputult ringi, ja ei tea kuidas ma peaksin selle reguleerima, et saaks maksimaalse sooja radikasse..

Võibolla see on mingi automaatne süsteem ja nupu kruttimine ei muuda midagi. Aga võibolla olen paigast ära keeranud ja seepärast külmetan.. Võibolla, küttesüsteem majas pole veel korralikult käima pandud ja pean lihtsalt ootama.

Aga see "reguleerimisnupp" pakub ikka huvi.. Ei tea mida sellega teha saab.

Internetist on raske midagi leida, kuna ei tea õigeid nimetusi, googeldades leidsin igasugu süsteeme ja taipasin et ei ole pädev sellel alal üldse

Siiamaani, ainus mis tegin enda heaks oli see, et lõikasin kardina lühemaks, et see radiaatori ette ei jääks ja sulgesin koridoris akna, millel polnud linki sulgemiseks, ja kus naabrid käisid suitsu tegemas ja neil oli ükskõik et koridor jääkülm..
    Toasoojus siiani sama kehv.. Puhuriga olen saanud olen saanud voolumõõtjale mitmekordselt suurema näidu, kui eelmistel kuudel ja nii päris jätta ei tahaks

Kes teab, jagagu muljeid

Piltidelt saab vaadata täpsemalt:

Kui Midagi Teha, Siis Tuleb Seda Ikka Korralikult Teha

Vs: Kuidas minu radiaatorit reguleerida?

Regulaator käib sinna otsa ja vajutab nuppu nii palju kui vajalikuks peab. Kui regulaatorit pole siis vesi ei liigu.
    Mehaniseeri see nupp sisse ja on tuba kuum.
    Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Ärge maha mind lööge, kui uputuse tekitad, kuid minu nägemus on järgmine:

Sinna keerulisele junnile käibki regulaator peale ja regulaator lükkab vastavalt vajadusele seda peenikest pulka sissepoole, sulgedes veevoolu.
      Ilma regulaatorita on täiesti vabajooks.

Seal alumise toru korgiall peaks olema üks kuuskandiga keeratav kraan, millega saab ka veevoolu peatada, seda on vaja selleks, et radikat maha seinalt võtta.
      Keera see kork vaikselt maha ja veendu, et klapp oleks välja keeratud. (igaksjuhuks küsi san-tehnika poest üle).

Kahjuks ei näe pildilt seda osa, kust vesi edasi läheb. neid on ka erinevaid lahendusi.
      Päris tihti juhtub nii, et ühistu püüab renoveerida küttesüsteemi, kuid teeb hoopis asja hullemaks.

Edu uputamisel.

Comment

Ega ma tegelt kindel ei ole kumba pidi ta lahti oli, vbolla tõesti just kõige väljaulatuvamas asendis. Kas kuskil mingi toru üldse soojaks läheb?

Comment

Kas ülesse minev toru on üldse soojem, kui radiaator?
          Vb ongi küte maha keeratud.

Comment

Maha ei löö kedagi

See kõlab loogiliselt et on vabajooks ilma regulaatorita, sest jah, miski seda pisikest pulka sisse ei sunniks muidu, aga ma polnud kindel et see pulk otseselt midagi sulgeb.. Tänapäeval on süsteemid keerulisemad kui tavalised kraanid.
            Kui aga ilma peaks olema suletud, siis on probleem.. Samas mingi minimaalne läbijooks peaks nagu olema, et torud ei jäätuks kui keegi sees ei ela..
            Kontrollisin alumist kraani kuuskandiga, ja see on ilusti avatud.
            Siiski paistab et minultpoolt pole midagi teha ja kõik on nagu peab. võibolla lähiajal on oodata kütte paranemist, aga kui see seda ei tee, siis tuleb pöörduda ühistu esimehe poole korteri omaniku kaudu, et teada, milles asi võib olla.

Mõlemad torud lähevad läbi seina teise korterisse.. Omavahel nad minusilme all ühendatud pole, usun et pole sedasorti.. Arvan et kütesüsteemi torud pandi kogu majal nii nagu need olid vanasti.. Asendati kõik torud plastiktorudega, ja radiaatorid nende kastidega.
            Algul oli teine uus radiaator, aga nädal peale vahetust vahetati ringi, öeldes et pannakse võimsam, mingi projektimuudatus tervel majal.. Väliselt ja mõõtmetelt samasugune.. Kuna radiaatoril oli konihais juures, siis jäi mul esimene arvamus et pandi mõnest teisest naaberkorterist välja võetud vana, kuid ei tea
            Esimene toodi kilepakendis siia.

Radiaator on koguaeg soojem kui torud ise.. Torud vist soojaga nii ei leki nagu metalltorud, nii kui plastik lõppeb, siis metalne ventiil on tunduvalt soojem.. Ülemine on soojem, kohati tundus mõnel päeval et alumine on jahe, aga vahest on ka soe.
            Kui saan kuidagi millegagi sundida ajutiselt nupukese alla, siis ehk näen kas läheb kuumaks või külmaks.

Kuidas mõjub kütmisele torud ja radiaatorid milles on õhku palju? Võibolla võtab korralik küttetorude vedelikuga täitumine aega.. Tasapisi siiski ventiil susiseb.. Samas eks paisumisega on see loogiline.. Ei tea seda asja nii väga, kuidas küttesüsteemid kõige efektiivsemalt toimivad.

Comment

See teisel pildil olev vidin on ventiil, millele käib peale regulaator või elektriline ajam. Pilt on kehvavõitu aga tundub olevat Danfossi ventiil (võin ka eksida). Kui ei kasutata elektrilisi ajameid, on ventiilid enamasti normaalselt suletud. See tähendab, et kui miski ei suru seda keskmist peenikest pulka, siis vesi läbi radika ei jookse. Kui sa millegagi seda pulka lihtsalt füüsiliselt sisse surud, peaks olema kuulda visinat mis tähendab, et vesi pääses liikuma. Ja siis mõne aja pärast radikat katsuda, kas see soojeneb. See keeratav osa on selleks, et reguleerida maksimaalset ventiili avatust (vajalik kogu püstaku kontuuri tasakaalustamiseks) aga selle reguleerimine ei ava ikkagi ventiilist läbivoolu.
              Automaatõhutuse korki ei tohikski väga õhutihedalt sulgeda. Veepump ajab ringi vedelikku. Kui torudes on õhk, siis vedelik ei ringle. Selleks on vaja kas ise õhutada torustikku või kasutada automaatõhutajat.

Comment

Esmalt postitatud onks poolt Vaata postitust
                Kui saan kuidagi millegagi sundida ajutiselt nupukese alla
                See kõlab tehnikafoorumis küll väga abitult. Tuleta ometi meelde kasvõi McGyveri teipi.

Comment

Väike pdf. fail, kus lk. 8 on selle ventiili läbilõige.

Comment

Mul hakkab mälu taastuma. Max väljas on max lahti. Probleem tekib siis kui ventiil on kaua peal olnud ja asi on sisse kinni jäänud et siis ei saa pulka välja ja ongi vesi kinni. Kui liigub vabalt sisse-välja siis on ok, suht kõva vedru seal muidugi taga. Õhk võib tsirkulatsiooni seisma panna kui on vähegi võimalust teistkaudu minna. Ja kui vaadata kuidas see ventiil on vahele pandud siis on see võimalus olemas. Mine katsu naabri torusid. Ja naisest hoia käed eemale.

Comment

Mäkkaiverimoodi lähenesingi asjale, kuid kasutusel oli kileteip ja kruvikeeraja

surusin pulga alla ja radiaator jahenes 10 minutiga. Eemaldasin selle surutise ja radiaator läks tagasi soojaks, järelikult praegu on avatud ventiil. Aga reguuleeritav osa mis on keeratav mõlemis suunas lõputult, kui sellega saab ventiili maksimaalset avatust reguleerida, siis ma ei tea kuidas ma selle maksimaalse üles leian, visuaalselt pole midagi näha erinevat, kui olen kümme tiiru ühele või teisele poole teinud. Võibolla aga ilma regulaatori nuputa see süsteem ongi vabas maksimaalses olekus ja väikest metallist mutrikest tühjalt keerates ei muuda ma midagi kui seda õiget nuppu peal ei ole..

Kunagi tuleb naabri torusi katsuma minna kui aja jooksul miski ei muutu.. Ei taha praegu mutikeste rahu hakata häirima, teretuttavaidki mul siin majas ei ole, sest see on kahtlane maja.. õnneks käib trepikojaremont ja uriinihais kaob ära.. Tegemist pole siiski minule kui koduga, mure on vaid küttearvete pärast

Comment

Kui õhk on radiaatoris sees siis ta soojaks ei lähe.

Automaat õhutus võib mitte õhutada aga ...
                        Kui see mutter ära keerata ja kirjaklambriga natuke torkida siis
                        algul susiseb ja siis pritsib vett ja siis läheb soojaks.

Aga kui keegi oskab öelda kust tuleb kinnisesse süsteemi õhk
                        oleks see vägagi huvitav info.

Muuseas, kui ca 10 aastat tagasi ostetud alumiiniumradika õhutuse sulgenublakas on kadunud
                        siis seda mitte ükski santehnika ei paku.

Aga tund tagasi avastasin et üks saadaolev siiski sobib tihedalt sulgemiseks..
                        Kui huvitab, võib täpsemalt rääkida.

Comment

Ega see just 100% kinnine süsteem ka ei ole.
                          Torujüridel on kombeks mõnikord torusid lahti võtta ja sealt see õhk sisse saabki.
                          Osa mulle lastakse õhutitest välja ja osa läheb mööda toru edasi.

Ning vees on ka teatud kogus hapnikku või süsihappegaasi, mis metallidega kokkupuutudes või temperatuuri kõikudes võiks võtta mullilise oleku.

Võhiku arvamus

Comment

Esmalt postitatud fomoco poolt Vaata postitust
                            Ega see just 100% kinnine süsteem ka ei ole.
                            Torujüridel on kombeks mõnikord torusid lahti võtta
                            Mul on oma gaasikatel ja radikad. Vesi on 2 At rõhu all.
                            Viimati vett lisatud ca aasta tagasi.

Nädal, kaks ja korjab õhu sisse ning kukub lärmama. Radikad poolkülmad.
                            Õhutad - vaikne ja soe.

Algaja torujüri tahab teada.

Comment

Torudesse kogunenud õhukott koguneb kõige kõrgemale, see on viimasele korrusele. Kui sealne elanik ei suuda, ei viitsi torustikku õhutada, siis kannatavad kõik, kelle radikad on sellel torul, sest vee läbijooks puudub või on tilluke. Tavaliselt läheb pealejooksu toru otse üles ja tagasi tuleb mööda radikaid. Nii võibki juhtuda, et see ülemise korruse radikas on veel kuidagi soe ja alumisele ei jõua praktiliselt midagi. Kunagi kui sellises 9 kordses "KOLHIOOSIS" elasin I korrusel ( nüüd olenen aastakümneid ainult enda viitsimisest maja ahjusid kütta ja olen rahul), tegin keldris torudele risti sisse. Ehk pealejooksu muutsin tagasijooksuks. Seega sundisin viimast korrust torustikku õhutama. Muu korduv jutt, selle vajadusest, jooksis talle eelnevalt läbi tühja kõrvadevahe! Jõudu soojusesks!
                              viimati muutis kasutaja rainadov; 02 m 2012, 08:20. Põhjus: täht

Comment

Working...
                              X