Kui see on Sinu esimene külastus, siis tutvu
palun korduma kippuvate küsimustega klikates selleks ülal asetseval lingil. Enne uue postituse lisamist pead Sa registreeruma.
Postituste lugemiseks vali meelepärane foorum allpool olevast nimekirjast.
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
Kaevul tuleb sein seljale vastu, kui tahapoole kukkuma hakkad, vabas õhus seda ei ole. Soovitan turvatraksid osta kõrgemate ronimiste jaoks.
Siiani silme ees kunagise naabrimehe 8-meetrine redel, mille ülemises otsast ta ühe käega kinni hoidis ja pea kohal teises käes 21-cm-se kettaga relakas, millega 20x20 cm paksuseinalist terastoru läbi lõikas, redel keskelt kõikumas.
Küsimus suurele ringile! Kuidas elab meie "kulibin", kes hakkas 230V kettsaagi ümber ehitama Li-ioon akudele. Vaikus! Kas toimus fikseerimata lahkumine, loomkatse ajal?
Küsimus suurele ringile! Kuidas elab meie "kulibin", kes hakkas 230V kettsaagi ümber ehitama Li-ioon akudele. Vaikus! Kas toimus fikseerimata lahkumine, loomkatse ajal?
Mõtle ikka positiivselt!
Mõõdan väikese müradega transistore ja OP üle, et leida häid ja sobivaid, ühtlasi võrrelda ka vene omadega.
Ma ei tea miks, aga mulle meenub kohe vene aeg, kui midagi polnud poest saada. Näiteks banaane võisid näha ainult pildil ja kitsas oli vahel ka lihakraamiga. Vahepeal oli asi nii hull, et toodeti mingit jubedat Ülemiste nimelist hästi rasvast vorsti, mis olevat olnud nutrialihast – teate ju küll, need suure roti sarnased elukad.
Andsin tookord prooviks ka naabri koerale - see sindrinahk kergitas vaid vorsti peale käppa. Samal ajal oli meil KTB konstruktor, kelle abikaasa oli Tallinna Lihakombinaadis mingi tegelane. Lapsi neil polnud, oli selline väike paks ümar koer. Koer olevat haigeks jäänud ja nad poputasid teda piimaviineritega. Kõik olid sellest jahmatanud.
Sama lugu oli ka banaanidega. Saime sõjakomissariaadis kokku TPI aegse väga hea sõbraga. Pärast seda istusime Estonia teatri vastas pargipingil ja ajasime juttu. Kõrvalpingil oli üks vanaproua ja see poputas oma taksi käekotist võetud banaanidega. Sõber ütles, et ma tahaks 5 min olla see taks
Meenus veel defitsiidiaegne anekdoot: jänes hankis tuttava-tuttava kaudu defitsiitse karuperse konservi, kuna tal oli sünnipäev tulemas. Istub siis koos külalistega lauas ja jänes avab pidulikult konservikarbi. Ja oh üllatust, karp on tühi. Läheb siis tuttava tuttavalt müüjalt küsima, et milles on põhjus? Väga võimalik lihtsalt, et sulle sattus augukoht.
No vot. Mõõdan siis Revoxi makis kasutatavaid BC109C ja BC550C mürasid üle. Andmelehe järgi peaks BC550C tüüpiline olema 1kHz sagedusel 0,6db 2kΩ puhul, max 2,4dB ja 100kΩ puhul max 10dB. Mõõda kuidas tahad, alla 4dB ja 10dB ei saa isegi 10 tk. ülemõõtmisel.
Tekkis täpselt sama tunne, et mulle sattus augukoht, isegi vene KT3102E on märgatavalt paremad Ma üritan ka mõelda positiivselt.
Igaks juhuks hakkasin ehitama uut mõõtevõimendit – seekord 2,5mm seinapaksusega terasest 25X40 mm nelikanttorust korpusesse. Võimendus on 40dB + 40dB. Ette tuleb veel väline mõõdetav korrektsioonvõimendi (OP või transistor) RIAA või NAB. Transistoride kasutamisel on korrektsioonvõimendi transistoride režiimid reguleeritavad ja võimalus ka pesadega mõlemal juhul komponente vahetada.
viimati muutis kasutaja Svago; 26 January 2018, 16:09.
Põhjus: sõna
Seoses ühe maakera kuklapoolelt pärit kolmekilose LNB andmete otsimisega jõudsin guugeldades Ameerika netioperaatori tootetoe foorumisse. Consumer ehk netiklient oli hädas kehva ühendusega ja pädeva tehnikuharidusega, et aru saada signaalitaseme näidikute arvudest.
Jõudis tema järeldusele, et coax-cable võib olla kehva varjestusega.
Oli seal ka teiste kasutajate arvamusi, kuid teemaalgataja leidis lahenduse - vahetada komplektiga kaasasolnud RG6 kaabel topeltvarjega RG-11 vastu. Nüüd aga võttis sõna netipakkuja esindaja, kes luges ette pika rivi FCC-regulatsioone ja kliendilepingu punkte, kus reguleeritud, milline kaabel tohib olla ja vale kaabel muudab kardinaalselt seadme tootjapoolseid omadusi ning klient nõustus lepingu allkirjastamisel klauslitega, mis keelavad muuta ja täiendada oma kasutuses olevaid seadmeid.
Edasises vestluses jõuti küll arusaamisele, et kaabel ei tohiks olla equipment lepingu tähenduses, aga kuna RG-11 ei ole operaatori poolt heakskiidetud materjalide nimekirjas, võivad seadmed siiski kaotada garantii mitteettenähtud kaabli kasutamise tõttu.
(Lõpuks klient vahetas kaabli, aga erilist signaali paranemist kaablivahetus ei andnud.)
Mulle tegi ükskord nalja venekeelse Radio ajakirja lõpu artikkel, kus olid lääne skeemid.
Tegemist oli väga väikeste müradega DM diapasooni antennivõimendiga. Originaalskeem oli vist BFR90 transistoridega. Lõpus, nagu ikka, oli pakutud ka transistoridele asenduseks vene analoog.
Ja oligi, kuid oli märkus, et antud asendustransistor on suurte müradega.
Pooljuhtide uurimise ja tootmise kursusel arvutasime lisaks mürade mõõtmisele ka ÜKS väljatransistoride teoreetilist mürade piiri. Arvutatud piiriks saime 0,6dB. Algsed väljatransistoridega tööstuslikud LNB olidki 1,4..1,0dB müraga. Aga ei läinudki kaua, kui turule ilmusid 0,1..0,3dB müraga SAT LNB.
Eks tehnika arene suures osas ka mõõtestandardite muutmisega või on tegemist müügitrikiga.
Üks kommentaar:
Верно сказано,все эти 0,1 dB не что иное как реклама причем бессовестная.Еще смешно звучит,когда пишут-рекомендовано для HD .
Mul on lisaks koolitarkusele olemas paks raamat, kuidas transistoride mürasid mõõta. Õigem on neid võrrelda ja hinnata konkreetses lülituses ja režiimis, mitte andmelehe ühes parimas punktis.
Päris tihti ei näidatagi parameetritest sõltuvust erinevate graafikute kujul, eriti lääne omade puhul. Vene omade puhul on graafikud ühe konkreetse juhu jaoks, mis ei kajasta tegelikku olukorda eri tehaste ja partiide kaupa. (Oma transimõõtjaga olen näiteks leidnud partiisid, kus vooluvõimenduse lineaarsus on super ja ei meenuta kuidagi netist leitavaid graafikuid).
Vaga palju sõltub ka muudest komponentidest (näiteks takistid) ja sobitusest signaalallika väljundtakistusega. On olemas nii pingemürad kui voolumürad.
Öeldakse, et mürade suhtes on õigem kasutada OP, mitte transistore. Üldiselt jah, kuna tänapäeval on põhirõhk pandud OP arendusele. Elektroonikatööstus toodab seda, mida hetkel vajatakse.
Makkide ja plaadimängijate turg on kokku kuivanud ja tuleb hakata ka OP kasutama, milliste eelvõimendeid on ka skeemiliselt lihtsam teha ja häälestada OP kasutamisel.
Samas saab transistoride režiime palju paremini individuaalselt sobitada näiteks induktiivkoormusel ja suures piiris muutuvatel sagedustel. Kuna RIAA ja NAB karakteristikud esitavad suuremaid nõudeid just madalamas otsas, siis 50Hz ja muude madalsagedushäirete tõttu paigutangi uue mõõtevõimendi paksemasse teraskorpusesse.
Mul on ka praktiline kogemus kahe erineva lahenduse puhul. Vana MM-1 mõõtemikrofoni eelvõimendi töötas KT3102E transistoridega, mis olid sisendosas skeemitehniliselt ühendatud paralleelselt ja teine variant oli SSM2019 baasil. Esimese eelvõimendi mürad olid väiksemad. Skeemitehniliselt saab ka andmelehe andmetel kehvemate juppidega mürade suhtes parema tulemuse. Või on siis mõni jupp alahinnatud ja teine ülehinnatud? Võimaluse korral andmelehe mõõtetingimuste jälgimine on väga oluline.
viimati muutis kasutaja Svago; 27 January 2018, 13:27.
Põhjus: lisa
Mõõdan väikese müradega transistore ja OP üle, et leida häid ja sobivaid, ühtlasi võrrelda ka vene omadega.
Ma ei tea miks, aga mulle meenub kohe vene aeg, kui midagi polnud poest saada. Näiteks banaane võisid näha ainult pildil ja kitsas oli vahel ka lihakraamiga. Vahepeal oli asi nii hull, et toodeti mingit jubedat Ülemiste nimelist hästi rasvast vorsti, mis olevat olnud nutrialihast – teate ju küll, need suure roti sarnased elukad.
Andsin tookord prooviks ka naabri koerale - see sindrinahk kergitas vaid vorsti peale käppa. Samal ajal oli meil KTB konstruktor, kelle abikaasa oli Tallinna Lihakombinaadis mingi tegelane. Lapsi neil polnud, oli selline väike paks ümar koer. Koer olevat haigeks jäänud ja nad poputasid teda piimaviineritega. Kõik olid sellest jahmatanud.
Sama lugu oli ka banaanidega. Saime sõjakomissariaadis kokku TPI aegse väga hea sõbraga. Pärast seda istusime Estonia teatri vastas pargipingil ja ajasime juttu. Kõrvalpingil oli üks vanaproua ja see poputas oma taksi käekotist võetud banaanidega. Sõber ütles, et ma tahaks 5 min olla see taks
Meenus veel defitsiidiaegne anekdoot: jänes hankis tuttava-tuttava kaudu defitsiitse karuperse konservi, kuna tal oli sünnipäev tulemas. Istub siis koos külalistega lauas ja jänes avab pidulikult konservikarbi. Ja oh üllatust, karp on tühi. Läheb siis tuttava tuttavalt müüjalt küsima, et milles on põhjus? Väga võimalik lihtsalt, et sulle sattus augukoht.
No vot. Mõõdan siis Revoxi makis kasutatavaid BC109C ja BC550C mürasid üle. Andmelehe järgi peaks BC550C tüüpiline olema 1kHz sagedusel 0,6db 2kΩ puhul, max 2,4dB ja 100kΩ puhul max 10dB. Mõõda kuidas tahad, alla 4dB ja 10dB ei saa isegi 10 tk. ülemõõtmisel.
Tekkis täpselt sama tunne, et mulle sattus augukoht, isegi vene KT3102E on märgatavalt paremad Ma üritan ka mõelda positiivselt.
Igaks juhuks hakkasin ehitama uut mõõtevõimendit – seekord 2,5mm seinapaksusega terasest 25X40 mm nelikanttorust korpusesse. Võimendus on 40dB + 40dB. Ette tuleb veel väline mõõdetav korrektsioonvõimendi (OP või transistor) RIAA või NAB. Transistoride kasutamisel on korrektsioonvõimendi transistoride režiimid reguleeritavad ja võimalus ka pesadega mõlemal juhul komponente vahetada.
; Räägid koerast ja vorstist. Kohe meenus meie lita, korralik puhtalt saksa lambakoer. 2 korda aastas ainult oli eriline.
Nüüd vorstist. Ostsin talle poest vorsti, mida isegi sõime. Koer ainult nuusutas ja vaatas mind sedasi, et mul hakkas piinlik, söömist-maitsmist loomulikult ei toimunudki. Sama oli ka siis kui sai pakutud koerakrõbuskeid, kuivtoitu. Temaga seoses, oli tihti tunne, et kõigest saab aru, ainult rääkida ei saa! Minu arusaamises oli ta targem, ettenägelikum ja mõistlikum, kui paljud inimesed!
Kui transi teemast, siis tegin ammu-ammu, kiire pingekasvuga korrektsioonivõimendi grammarile ja seal olid esimesteks transideks KP302, tähte ei mäleta. Too sai küll parem, kui standard võimuga isend. Valmistehtud võim sai ära kingitud koos grammariga.
viimati muutis kasutaja rainadov; 27 January 2018, 13:57.
Põhjus: puuduv täht
Mul on lisaks koolitarkusele olemas paks raamat, kuidas transistoride mürasid mõõta. Õigem on neid võrrelda ja hinnata konkreetses lülituses ja režiimis, mitte andmelehe ühes parimas punktis.
Päris tihti ei näidatagi parameetritest sõltuvust erinevate graafikute kujul, eriti lääne omade puhul. Vene omade puhul on graafikud ühe konkreetse juhu jaoks, mis ei kajasta tegelikku olukorda eri tehaste ja partiide kaupa. (Oma transimõõtjaga olen näiteks leidnud partiisid, kus vooluvõimenduse lineaarsus on super ja ei meenuta kuidagi netist leitavaid graafikuid).
Vaga palju sõltub ka muudest komponentidest (näiteks takistid) ja sobitusest signaalallika väljundtakistusega. On olemas nii pingemürad kui voolumürad.
Öeldakse, et mürade suhtes on õigem kasutada OP, mitte transistore. Üldiselt jah, kuna tänapäeval on põhirõhk pandud OP arendusele. Elektroonikatööstus toodab seda, mida hetkel vajatakse.
Makkide ja plaadimängijate turg on kokku kuivanud ja tuleb hakata ka OP kasutama, milliste eelvõimendeid on ka skeemiliselt lihtsam teha ja häälestada OP kasutamisel.
Samas saab transistoride režiime palju paremini individuaalselt sobitada näiteks induktiivkoormusel ja suures piiris muutuvatel sagedustel. Kuna RIAA ja NAB karakteristikud esitavad suuremaid nõudeid just madalamas otsas
Enamus mikroskeeme st OP võimendeid on tohutu negatiivse tagasisidega aetud madalasse müratasemesse. Eraldikasvatatud kristalli, spetsiaalselt mingi sisend/madalsignaalilise lahendiks loodud trannsidega saab samaväärse väikse müra max 4 ühikuga, OPs on neid kümneid või sadu. Üks puudus on, et transsidega väljundnulli paika saada jääb suurte kõikumiste piiridesse. Kuna on kõikumine, tuleb kasutada sidestuskondensaatoteid. Kinnine ring.
Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.
; Temaga seoses, oli tihti tunne, et kõigest saab aru, ainult rääkida ei saa! Minu arusaamises oli ta targem, ettenägelikum ja mõistlikum, kui paljud inimesed!
Mul isane hunt.
Sõber kord küsis, kui tööd talle tegin, et sul ka koer, kuidas elab?
Ütlesin, et nii tark on, et lihtsamad tööülesanded saan anda tollele teha.
Ise tegin oma tegemisi edasi. Sõber oli pikalt vait kõrval, vaatasin siis tema poole, lõug töllakil ei saanud ta aru, et kuidas koer küll nendega hakkama saab.
Aga nii mõnelegi inimloomale teeb koer või loom üldse ikka pika puuga ära. Salatsemist ja närutamist loomad ei kipu harrastama. Kuigi, oravad pidid omakeskis parajad kavalpead olema (mingi tänane ETV loomasaade robotloomadest vms, tasub järgivaadata).
Suvel ostsin Nutribulleti. Kena noor müüjanna tõstis lahtise karbi letile ja hakkasime uurima.
Märkasin, et pakendi peal oli võimsuseks 1000W, aga karbist võetud instruktsioonis 1200W.
Minu vihje peale vastas näitsik, et kui käima paned, siis on algul 1000W, aga pärast läheb 1200W peale.
Seadme korpusel puudusid igasugused lülitid, käima läks kannu asetamisega pessa.
Positiivsel kaardil oli lisaks kõigele muule ära toodud:
Enamus mikroskeeme st OP võimendeid on tohutu negatiivse tagasisidega aetud madalasse müratasemesse.
Tohutu tagasiside teooria järgi võiks siis suvalise OP võimenduseks panna 1 ja olekski vist ideaalne 0 müraga aste, aga kahjuks see nii ei ole.
Võimendi (mis muu see OP siis on) müra määrab ikka kõige rohkem tema esimene aste - väikese müraga transistor, mis on pandud min müra režiimi, mitte max võimenduse režiimi. Müra lisavad ka režiimi saavutamiseks vajalikud takistid, välises skeemis olevad takistid, kondensaatorid, toite ja välismõjud - häired jne. Metallkorpuses olev sama transistor või OP on selles suhtes parem. Nende hind on ka kõrgem, kasutatakse rohkem auto- ja sõjatööstuses. Võimendi järgmised astmed annavad ka müra juurde, kuid mitte enam nii oluliselt. Väga oluline on ka sisendi sobitus signaaliallika väljundtakistusega.
Väikeste mürade saavutamine algab juba kristalli kasvatamisest, selle puhtusest ja legeerimisest, tehnoloogiast. Ühe konkreetse transistori tüübi puhul on see palju lihtsam ülesanne.
OP on ka ühel kristallil ja sellel on tähtsad ka muud parameetrid peale mürade - nagu näiteks võimendus, sagedus, U kasvukiirus jne. - seetõttu tuleb leida tehnoloogiline kompromiss ja pöörata rohkem tähelepanu kasutuseesmärgile.
Enne abinõu lõplikku kokkukeeramist tegin mõned proovimõõtmised ja mitte ainult mürade osas. Kõrvadega ei mõõtnud, kuna pole audiofiil.
Mõõdetavateks OP olid LM833, NE5532 ja NE5532A.(3 X 6tk.)
Mulle sai selgeks, et LM833 ma audiotehnikas edaspidi ei kasuta ja trikoovooru kõige seksikamaks osutus NE5532A.
viimati muutis kasutaja Svago; 29 January 2018, 14:19.
Põhjus: lisa
Võimendi ei ole töökorras. Vajab remonti. Müün sellisena ja annan garantii. Kui võimendi osutub heas töökorras olevaks siis võib tagastada 3 tööpäeva jooksul.
Comment