Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Akud ja nende laadimine, eesotsas Ni-Mh ja Liitium

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Akud ja nende laadimine, eesotsas Ni-Mh ja Liitium

Esmalt postitatud klemmikas poolt Vaata postitust

Akude käitumine on täiesti erinev erinevat tüüpi akudel, kahju küll, kui sa sellest aru ei saa.
    Bingo!
    Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Liitiumakud üldjuhul peavad kõige kauem vastu, kui neid päris täis ei lae ja päris tühjaks ei lase.
      Kuna mäluefekti pole, võib nii vabalt toimida.

(Veel: vastupidiselt üldlevinud arvamusele ei pea liitiumakusid peale seadme ostmist tingimata täis laadima.
      See kehtis vanad Ni-baasil akude kohta ja on miskipärast tänapäevani inimestel meeles.
      Ka seadmete müüjatel ja vahest isegi manuaalides kirjas see vananenud info.
      Lihtsalt teadmiseks, kui pole kuulnud...)

Olen prooviks seda reeglit järginud ühe videokaamera akuga. 7,2V ja 4400mAh.
      Üheksa aastat on kestnud (aku enda tootmisest ilmselt isegi 10 aastat) ja mahutavus pole langenud alla 4200mAh.
      Testitud mitmeid kordi. Tühjendus- ja laadimisvool olnud pidevalt ca 1A.
      Vaevalt, et kusagilt ebay'st ostetud kahtlaselt odava akuga sama tulemuse saavutab...
      viimati muutis kasutaja sebastian; 18 m 2014, 21:12.

Comment

Veel 1 asi mis liitiumil on laadimis kordade arv. Ei oma tähtsust kui täis laed tähtis on kordade arv.
        Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
        1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
        2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Seda siis juhul kui elektrooniline loendur peal on, keemiliselt sõltub kui täis laed. Kui iga tsükliga kasutada pool siis käib tsükleid poole rohkem kui täis-tühja vahel pendeldamine.
          Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Ja see kordade arv osutub üsna suureks, kui päris täis ei lae ega lõpuni tühjaks ei lase.

Mobiilide akusid mõõtnud pole, ei kujuta ette mis pingeni neid laetakse,
            aga näiteks kaamera vilgutab punast tuld juba 3,2V juures ja laadija süütab oma rohelise tule juba 4,1 voldi puhul.
            Küllap see lubabki akusid 20C juures (ja enamasti laetuna) paljusid aastaid säilitada.
            Tänu "puudulikule" laadimisele 4400mAh aku kaameras päris oma nimimahutavust välja ei mängi, aga selle eest kestab.

NiMH akudest - missugune üldse oli viimane mobiil mis sellise toitega, ei teagi. Enda kogemusest Nokia 2110i
            omas kandilistest NiMH elementidest 9V (oli justkui...) akut. Aasta oli siis vist 1996.
            Hilisematel mudelitel pole ma Ni akusid enam kohanud, aga küllap neid siiski veel tehti.

Comment

Esmalt postitatud sebastian poolt Vaata postitust
              Tänu "puudulikule" laadimisele 4400mAh aku kaameras päris oma nimimahutavust välja ei mängi, aga selle eest kestab.
              Nagu wiki artikkel LiIon akudest kirjutab: "sõjalistel" eesmärkidel kasutatavatel seadmetel on max pinge laadimisel kuni 3,9V.

...

Vaatleme veel üht akutüüpi - LiPO. Palju sellega ümberkäimine võrreldes LiIon akuga erineb?

Selline mp3-mängijas ja pole siinmail saada. Laadimine olemas USB kaudu, aga elemendi enda otstes ümmargune 0. Kas annab väikse vooluga uuesti äratada, kuni oma laadimisregulaatorist uuesti jutule võtab?
              Akumootorsae 18V aku oli uuena kümne voldini langenud ja enne kaasasolnud laadija laadima ei hakanud, kui adapteriga läbi takisti 16 voldini oli aidatud. (Kui see aku täis saab, on pinge täpselt 21 volti ja laadija lülitub välja.)
              73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
              ATiP1pN4XeM

Comment

CELLEVIA BATTERIES L502030 | Re-battery: Li-Po; 3.7V; 250mAh; cables,JST SYR-02T socket - This product is available in Transfer Multisort Elektronik. Check out our wide range of products.

5 x 20 x 30mm Li-Po 3.7V 250mAh

From microcontrollers and processors to sensors, analog ICs and connectivity, our technologies are fueling innovation in automotive, consumer, industrial and networking.

"Directly or indirectly, all issues related to sound should be decided by the ear as an organ of hearing: conclusions that are given by the ear is no longer necessary to challenge. Lord Rayleigh (John William Strutt)

Comment

Eks selle pärast laadima ei hakanudki, et väga madala pingega akut on ohtlik nominaalvooluga laadida. Ni-akud sellest suurt ei hooli, aga Li-akud võivad pauku teha.
                  Kusagilt lugesin, et just eriti tühjad Li-akud need kõige ohtlikumad ongi. Nii kaua kui ei lae, on kõik korras. Kui aga laadima paned, siis toas ei maksa seda teha.

Kõik laadijad pole nii targad, et kehva akut üritavad alguses nõrga vooluga turgutada ja kui vajalik pinge saavutatud, jätkub laadimine juba normaalvooluga.

Sama ilmselt ka selle (mingi iPod?) väikese akuga. Kõrval on justkui mingi elektroonika, mis kaitseb lühise, ülepinge ja alapinge eest.
                  Juhul, kui element juba ise kahtlaselt madala pingega (saad seda ju mõõta otse elemendi klemmidelt), siis mina ei julgeks seda enam laadida.
                  LiPO-st räägivad, et see kohe eriti kärme poiss paksuks minema ja tuld sülitama, kui miski ei meeldi...

Ei tea, pole neid laadinud eriti, natuke kardan hiina LiPo-sid ("hiina" antud juhul = mingi kräpp).
                  viimati muutis kasutaja sebastian; 19 m 2014, 14:58.

Comment

Mis seal karta on, paned aku vanasse supipotti, kaanele tellis raskuseks peale ja muudkui aga laed, algul pisikese vooluga. Paar päeva peale laadimise lõppu võib potist välja võtta.

Comment

Esmalt postitatud A.S. poolt Vaata postitust
                      Mis seal karta on, paned aku vanasse supipotti, kaanele tellis raskuseks peale ja muudkui aga laed, algul pisikese vooluga. Paar päeva peale laadimise lõppu võib potist välja võtta.
                      Kindlasti, mul võimalus ka kaminasse (mitte põlevasse ) panna. Aga no millalgi peavad nad kusagil seadmes ka resideeruma. Kui selleks seadmeks näiteks kallim videokaamera, siis pisike hirm ikka naha vahel..

Mõni aeg tagasi oligi mõte vähe kestvam aku teha, näiteks nendest . Eks näis...

Comment

Rohkem kui 1-st elemendist koosnevate akude probleem on vähene balanseeritus, 1 element väsib ära, See saab alati esimesen täis ja sinna asi jääb. Tühjeneb ka esimesena. NiMH akude puhul saab kõik täis laadida hoides oidevalt väikest voolu peal. Liiitium akudel peab elektroonika kinni sest akud täis definitsioon on 4,2V. Tühi aku ei ole veel nii hull kui valepidi laetud aku. Just nii juhtub et see nõrgem element pakis võib koormuse all valepidi laaduda(juhul kui elektroonika ei kontrolli igaet elementi).
                        Supipot pole hea anmu, suletud anum, see kaan lendab paugu korral sealt kaugele kaugele.
                        Parim on 2 kivivilla plaati või jah kamin vms kus gaasid välja saavad.
                        2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Lisaks akude keemia on väga erinev. Sealt ka täis pinge. LiFePo on ohutu ja samas oluliselt väiksema pingega.

Comment

Näiteks Nokia 3310 oli Ni-Mh aku olemas ja levinud, aga talle oli ka liitium varianti.
                            See ka viimane Nokia, mida mina tean Ni-Mh akuga. See oli siis kuni 2002-2003 või kuskile sinna, kus neid 3310-d saada oli, ei tea täpselt.
                            Nokia 2110 Ni-Mh/Ni-Cd , aku oli 6V ja täislaetult midagi üle 7V.

Igal juhul, kui rääkida liitiumi laadimisest, siis mul originaallaadijaga pidas telefon 4-5 päeva, aga kui ise laadisin siis pidas üle 9 päeva ja jäi üks pulk, kuid punaseks veel ei läinud ja piiksuma ei hakanud, ma ei viitsinud enam oodata ka ja jamada ning panin ta originaallaadijaga laadima.
                            Ehk siis vahe oli üüratu, minu aeglase laadimise kasuks ja mis ei lõpetanud ka ise ära.
                            Kuid nüüd ma vaatan, kaua ta originaal kiirlaadimisega peab, sest aeglane laadimine ilmselt korrastas natuke akut ja võib nüüd ka natuke kauem pidada, kui enne.

Mina laen kõik uued akud esimese asjana täis ja uuesti laadima panen liitiumi alles siis, kui on üks pulk alles, teinekord ka siis, kui piiksub, aga tavaliselt kui üks pulk on juba mõnda aega olnud.
                            Mul on teleonidel Liitium akud kenasti pidanud.

Ni-Mh akusid olen palju piiksuma või tühjaks lasnud.

Ma ikkagi olen arvamusel, et liitiumile on ka kasulik, kui lased ta normaalselt tühjaks ja siis laed täis, et poole pealt ei jama, ma usun et eluiga on nii kõige pikem ja mahutavus.
                            Ma ei ole küll konkreetseid teste väga teinud, aga olen märganud, et seisnud liitium tahab ka käima treenimist saada ja muutub ajaga jälle paremaks, kui ta alguses kehva on, vana liiitum siis.

Ni-Mh akuga on muidugi ülim näide tuua, ja sellel ei ole ka mäluefekti see oli cadiumil.
                            Nimelt sain kunagi ühe Nokia 3110, mille ekraan oli katki, sugulane laadis seda iga päev, kuna ei näinud akut.
                            Mul pidas selle aku 2 päeva, mina aga hakkasin seda korralikult kasutama, lasin aku tühjaks ja siis laadisin täis.
                            Paari nädala jooksul hakkas see aku 4,5 päeva pidama, et meeletu vahe ikka õige kasutamise korral oli Ni-Mh akul.
                            Ilmselt liitiumil pole nii suurt vahet, aga ma usun, et ka Liitium peab kauem õige kasutuse korral ja samuti kestavad tema tsüklid siis ilmselt kauem.
                            See hetkel muidugi arvamus, kuna sellekohaseid teste on mul hetkel vähe ja puudulikud, aga nii ma arvan ja usun, sest seni on see kõigi akude puhul kehtinud.
                            Kuid toonitan, normaalselt tühjaks, mitte liiga tühjaks lasta akut.
                            viimati muutis kasutaja klemmikas; 21 m 2014, 10:20.

Comment

Kiirlaadimine laebki vähem energiat akusse. Tavaliselt tähendab see "kiire", et laadimine katkestatakse, kui vool lõpuks 1/5C...1/10C (ehk siis murdosa mahutavusest).
                              Tavaline laadimine lõpetatakse, kui vool langenud 1/10C...1/20C-ni.
                              Mida nimelt mõeldakse selle "kiirlaadimise" all, on ootjatel muidugi erinev, aga tavaliselt ei tõsteta niivõrd laadimisvoolu, kui just nö laadimise lõpetamise voolu.
                              Ja ajaline erinevus on kusjuures üsna suur. Tuleb ju päris kaua oodata, enne kui näit. 1000mAh aku 50mA-ni laetakse ja läheb palju kiiremini, kui katkestatakse juba 100mA juures.
                              Kiiremini tähendab aga seda, et aku siiski ei saanud pärist täis.

Ajaviiteks võid lugeda seda foorumit: http://www.candlepowerforums.com/vb/...ries-Included&

Comment

No kiirlaadimise suurim miinus on see, et see ei ole nii põhjalik, aeglane laadimine on aga palju põhjalikum.
                                Mina lõpetasin aeglase laadimise ise, mingit automaatikat seal ei olnud.
                                Sellest minu teada põhivahe tulebki.
                                Aga jah ma tean küll, et sel automaatikal on see teema, et võib lõpetada mingi varuga, eriti kiirlaadimise puhul.

Näiteks Ni-Mh akude puhul oli täiesti tavaline, et telefon ei lae akut eriti üldse, ütleb battery full ja aku kohe tühi, kui kasutan, aga kui laen sundlaadimisega aeglaselt 12 tundi näiteks 75mAh vooluga, sõltuvlat aku mahutavusest siis võib mõni aku pidada veel paar päeva.
                                Mul on Vana Nokia 3110 paar sellist akut, mis aeglase sundlaadimisega töötavad täitsa paar kolm päeva, aga originaal kiirlaadimine ei tööta üldse, ütleb kohe battery full, kuna aku võtab pinge nii ruttu üles.

Comment

Working...
                                X