Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

DIY E-Tõukeratas

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: DIY E-Tõukeratas

Elukaz vast tahtis norida jagamis tehte kallal 1/10 ja 1/20 .

Ülelaadimisega balanseerimisel peab asi toimima vastavalt aku tüübile. Avatud pliiakud lastakse tihti lausa 15,5V peale. Peale seda peab vedeliku tasemed üle kontrollima kindlasti, aga kinnine(AGM...) aku seda eriti ei salli. Ülerõhu klapp küll kaitseb akut puru mineku eest, aga vedeliku juurde panemine eriti lihtne neil ei ole(ametlikult ei saagi).
    viimati muutis kasutaja ermats; 14 m 2014, 20:18.

Comment

Otsisin sellet lehelt laadijaid ja leidsin selle : http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...k_Charger.html . Aga ma nüüd ei ole päris kindel, kas selle iga port annab 2-20V või annab terve aparaat kokku nii palju? Otsisin selle järgi, et Pb peaks olema mendeleievi tabeli järgi liitium.

Comment

Esmalt postitatud planma poolt Vaata postitust
        Otsisin selle järgi, et Pb peaks olema mendeleievi tabeli järgi liitium.
        Siiski mitte.
        Pb (Plumbum) on plii tähis. Inglise keeles "lead".
        Liitium on Li. Inglise keeles "lithium".
        viimati muutis kasutaja tcumen; 14 m 2014, 19:53.

Comment

Jah minu viga. Mõtlesin ikka pliid mitte liitiumi.

Comment

Iga port annab niipalju.

Comment

Pliiaku võib kohe ära unustada, Lifepo hinnad on juba sellised, et pikemas plaanis on kordades mõttekam. Pliiaku sõidad läbi umbes 1 hooajaga, seda näitab praktika.
              Mootoriks soovitan võtta Turnigy SK3, sinna juurde Kelly KBS seeriast näiteks see. Kuna Kelly kontroller töötab mootoriga, millel on halli sensoritega enkooder, siis on sinna välja mõeldud vastav lisavidin. Mootorile on kindlasti vaja ka lisa-ventilaatorit, muidu juhtub nagu meil juhtus 2 esimese mootoriga
              Miks just Kelly? Aga sellepärast, et asi on väga hästi seadistatav kaabli ja vastava softiga. Samuti toetab see sujuvalt reguleeritavat regen pidurit.
              Akuga on lood muidugi keerulised. Meie tellisime aku Pingbattery.com-ist. Tegu on ühe usaldatavama kohaga, kust juba üsna mitu eesti projekti on omale akud saanud. Lisaks on kauba sees ka laadija ja BMS. Kuid - sealtpoolt maailma tuleb liitiumaku tõeliselt aeglaselt kohale. Meil võttis lausa 3 kuud see.
              Teine variant on Hobbykingist osta 5Ah Lipo klotse ja neid kokku ühendada. BMS ja laadija pead siis ise kompunnima.
              Väike video ka meie projektist, tulemus on ratta konstruktsiooni arvestades tõsiselt hirmuäratav, tippkiirus 55km/h ja kiirendab nii, et kaevuluukide peal käib kets ringi.
              Lõin selle video YouTube'i videoredigeerijaga (http://www.youtube.com/editor)
              viimati muutis kasutaja vax; 18 m 2014, 00:29.
              Allkiri.

Comment

2,8kW on ikka korralikult. Mäest alla ajaks võibolla 100km/h kah sisse
                Mootorsae sidur võiks mootori otsas olla. Muidu rakendab madalatel pööretel liialt koormust...
                Madalatel pööretel kulub rohkem energiat.

Comment

Mootor ja controller on juba tellitud. Siin teemas peaks eespool nende lingid ka olemas olema. Võibolla pole just kõige parem kooslus, aga see masin on mulle ehitamise poole pealt kogemuste saamiseks. Plaanis on ehitada liikur täiesti nullist. Akusid ja laadijat ma veel kalkuleerin, kuidas oleks kõige mõistlikum ja odavam. Plaanis on hakata sellega järgmine õppeaasta koolis käima, nii et 3 kuud ma oodata ei saa. Eelarve võiks tulla 400€ kanti, aga iga eur alla selle on väga hea

Comment

Olen uurinud natuke akusid, ja avastasin HobbyKing.com-ist sellised huvitavad asjad: http://hobbyking.com/hobbyking/store...tSortOrder=asc . Nagu ma aru saan, siis nendest saab ise teha nö. akupaki. Kas ma olen õigesti aru saanud ning kui olen siis kas nendest "akupakki" on lihtne moodustada? Rahalises mõttes on need isegi odavamad kui pliiakud ja nii või naa plaanisin HobbyKingist laadija osta, siis saaks ühe transpordi hinnaga. Kas kellegil on enamvähem mingit aimu, mis sellise paki transport Eestise maksma läheks ning kui kaua see Eestisse saatmine käib?

Vaatasin ise transpordi välja . Kokku läheks 255.36€ . Ma väga ei usu, et ma seda sealt tellin, aga kas Eestis oleks võimalik ka selliseid "One Celle" saada?
                    viimati muutis kasutaja planma; 19 m 2014, 21:00.

Comment

Oeh, LiPot mina küll ei julgeks panna sinna. Eelised on see, et kiirelt saaks laadida ja annab suht palju voolu välja, aga jama see, et kui sa nt teed täkke sisse ja hakkad LiPot laadima võib see põlema minna ja on juhtunud ka neid õnnetusi kus maja ka maha põlenud. Googelda LIPO fire ja vaata.

LiPo pole nagu teised akud. Seda tuleks vägagi ettevaatlikult ja austusesse suhtuda. + Veel on vaja eraldi head lipo laadijat. Ei usu väga et eestist odavamalt saab, kui saab siis KULLOS,Tallinnas on ju lennumudeli hobipood.

Võid ju uurida mis akusid elektriratastel kasutatakse...ja kui paneks lipo siis teeks mingi metall ümbrise ümber igaks juhuks.

Sulle teadmiseks

Aasta või kaks tagasi oli robotexil minu meelest selline üritus kus tehtigi e-tõukerattaid võistlus korras. Ühte tõukerattast nägin millel oli mootor peal ja läks hästi edasi. Veidi veel uuriksid siis on eestis küll inimesi kes veel teinud igast selliseid riistapuid ja vast aitavad ka sind.

Comment

Ega see LiPo nüüd nii kole ka ei ole.
                        Põlema panna on neid ikka suht raske. Gukkeldades põlevaid liposi tuleb loomulikult hulk selle teemalisi vasteid.

Oli ju kunagi mingi aeg kui no-kia telefonide akud laiali läksid ja seal oild hoopis li-ion.

Olen kasutanud hobbykingi liposi juba aastaid ja neid on mul kodus praegugi mingi 25-30tki, kokku on olnud palju rohkem ja põlema ei ole saanud ühtegi. Sõber kunagi ühe sai kui laadis nimhi režiimis oleva laadijaga. Sama võiks öelda ju elektrolüüt konde kohta. Kui üle pinget saab on laiali. Järelikult kõlbmatu.
                        Kunagi kui see lipode põlema minemine kuulsaks sai, siis omal kolmest katse akust läks üks põlema ja seda siis kui nael läbi sai löödud.
                        Laadimiskiirus ka teab mis suur ei ole. Kui tahad, et eluiga oleks pikk, siis üle 1C ei ole hea. Tavaliselt ei soovita ka tehas ilma põhjuseta 2C kasutada. Muidugi kui laadijal pauku jagub siis tunniga on täis.

Kui kullost minna neid asju ostma, siis saab selle laadija(4 porti) juhtmed selle 255erubla eest. Laadija tuleb veel lisaks osta.

Kui lipot tahta teemaalgataja soovitud kasutusse panna, siis oleks muidugi kõvakest omal kohal, sest pehme kest on suht õhuke ja agu sisse tulles on aku kõlblik ainult minema viskamiseks. Pehme kest on selline paksema poolne foolium.

Hobbykingist tellimis aeg on väga laiali valguv. Natuke sõltub palju tellid. Kui kauba hunnik ja raha mäed kõrged, siis liigub ka kaup kiiresti. Vähemalt mulle tundub. Keskmiselt kaks kolm nädalat on uksetaga. Kõige kiirem aeg on olnud 4 öö-päeva. Kõige pikem aeg on poolteist kuud, aga siis oli mingi kaup järel tellimuses.

LiPo miinus on see, et kui on kord kasutusse võetud, siis tuleb kasutada. Säilitada on suht tülikas. Säilivad kõige paremini laetuna säilituspingele ja sügavkülmas. Suurevoolu LiPod ei taha ka väga niisama narrimist aga E-liikuri puhul see ei ole oluline.

Comment

Akusid ma ikka ei oska valida . Aga ma arvan, et lähevad ikka pliiakud. Need on odavamad ja nendega on kergem majandada. Liitiumakusid ma ei taha sellepärast, et peale nende kergusele ei ole seal minu arusaama järgi mingeid plusse. Või on? Näiteks, et laevad kiiremini täis, või midagi sellist.

Comment

Mudeli omasid on kasutatud küll, ka Eestis.
                            Nad ei ole nii pikaealised kui LifePO4, kuid eeliseks on väga karm voolutugevus vajadusel.
                            Üsna arvestatav paki saaks, kui osta 4tk selliseid:
                            Hobbyking - the world's No1 Online Hobby Store. We stock a huge selection of RC products from Planes right through to Drones and all accessories. Visit Us Today.

Neid paneks siis 2tk. paralleeli ja omakorda need paralleelid jadasse.
                            Laadimiseks on siis vaja kas mudeli laadijaid 16 celli jaoks või lihtsam oleks osta 16-ne BMS kusagilt + 60V laadija või vooluallikas.

Aga väga hea variant tõukeka jaoks on see:

Hind tuleb 280Eur kanti...

Pliiakul on päris mitu miinust.
                            1. Raske kui kurat, mäest üles sõites on räme energiakulu selle kõige üles vedamiseks.
                            2. Reaalselt e-sõidukil saad kätte pool mahtuvusest
                            3. Laadimistsükleid saad maksimaalselt 300, seda juhul, kui hoiad nagu s***a pilpa peal. Reaalselt 200-250.

Kui sa rattaga reaalselt kusagil sõita ka tahad, siis kokkuvõttes ostad igal aastal uue portsu pliiakusid.

Tõukekale sobivaid DC mootoreid müüakse lausa siin foorumis.
                            viimati muutis kasutaja Scott; 26 m 2014, 22:42. Põhjus: järjestikpostitused kokku
                            Allkiri.

Comment

Akudega seoses tekkis veel üks küsimus. Kas pliiakud võivad olla külili või peavad olema püsti? Küsimus tekkis sellest, et kas on võimalik, et nendest korkidest hakkab hapet välja tulema, kui nad on külili. Praegu joonistan seda paberile ja oleks vaja teada, kuidas akusid on vaja paigutada. Sain ka kätte mootori ja controlleri. Mootor tundub tõesti natuke overkill sellise projekti jaoks

Comment

Kui kasutad SLA (Sealed Lead Acid) akusid, siis need võivad olla mistahes asendis. Need on kinnised akud, milledes elektrolüüt paikneb klaasriidest mattides. Sellised akud on tuntud ka kui AGM (Absorbed Glass Matter) akud. Näiteks 4 tk selliseid akusid annaks sulle 48V ja akude suurus ja mahtuvus on enamvähem adekvaatsed sellise väiksema liikuri jaoks. Võib kasutada ka suuremaid akusid, aga siis kasvab akupaki mass.
                                Vedela elektrolüüdiga pliiakud peavad olema püsti, muidu jookseb elektrolüüt neist välja.
                                Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

Comment

Working...
                                X