Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Nõukogudeaegse freesi tuvastamine ehk nõel heinakuhjast

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Nõukogudeaegse freesi tuvastamine ehk nõel heinakuhjast

Tervitused foormulastele.
    Äkki on keegi näinud või oskab tuvastada.
    Ühtegi silti juures ei ole aga tahetakse kangesti käima saada.
    Ainukesed asjad, mis ma sain on need pildid ja poolsegane venekeelne jutt.
    Asi asub ise Narvas, ligi mina ei pääse.
    Taheti 220 V otse peale anda, ütlesin, et ei soovita.....:P

Click image for larger version

Name:	IMG_20180511_145113.jpg
Views:	1
Size:	464,4 KB
ID:	882044Click image for larger version

Name:	IMG_20180511_145138.jpg
Size:	484,9 KB
ID:	882045Click image for larger version

Name:	IMG_20180511_145225.jpg
Size:	477,8 KB
ID:	882046Click image for larger version

Name:	IMG_20180220_123238.jpg
Size:	499,1 KB
ID:	882047Click image for larger version

Name:	IMG_20180220_123228.jpg
Size:	463,3 KB
ID:	882048Click image for larger version

Name:	IMG_20180220_123217.jpg
Size:	487,6 KB
ID:	882049
    Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Vs: Nõukogude aegse freesi tuvastamine ehk nõel heinakuhjast

see pole frees. see on freesi jagamispea. need olid kas mehaanilise ja/või elektroonilise sünkroniseerimisega.

elektroautomaatika pruukimiseks peaks tal olema kindel freespink. võõraste pinkide peal saab seda vaid mehaanilisena pruukida.

peab hakkama freesimistööde käsiraamatuid tuhnima. äkki mõnes on see jagamispea kirjeldatud.

E: pisemaid on nett täis aga nii purakat esimese hooga ei leiagi.

E2: kammlõikuspinkidel on ka sarnased jagamispead. ma saadaks järelpärimise Jekaterinburgi, veduritehasesse, äkki seal leidub inimene või teatakse mõnda veel elusolevat inimest, kes seda aparaati näind ja kasutanud.
    viimati muutis kasutaja olavsu1; 11 May 2018, 22:07.

Comment

Veidi vana teema küll aga antud pöördlaud peaks igati "Vinüül ja Lint" foorumisse sobima. Nagu ma ka mujal pakkusin, et eeldades, et pöördlaua ülekandetegur limbist ringi ajades on 90, siis 2800rpm mootoriga peaks 33 pööret kätte saama küll, eriti kui mootor on üle dimensioneeritud. Minu pöörlaua takistuseks sai see kord asjaolu, et tehasest nagu ikka tuleb praaki, peenem tigu on kõver ja vahetult enne kokku ladumist oli kulbiga visatud liiva sisse ja peotäis suuremale tigurattale määret pandud. Aga see selleks, õppida vähemalt minu avastuste pealt. Et audiofiilse plaadimängia jaoks tuleks pulkadeks lahti võtta ja veenduda, et teo teinud treial oli ikka kaine. Ja koostelukksepp ei visanud ekslikult määrde asemel liiva sisse, kuni avastas, et ups... Siiski terminoloogilselt kutsutakse seda pöördlauaks, mitte jagamispeaks. pöördlaua alamagategooriana siin nimetakse seda gloobuseks, kuigi tööpõhimõttelt on sarnased, aga see laiendab kindlasti freespingi võimalusi. Aga iseasi, kui paljudel foorumlastel üldse sellist pinki on? Vaevalt et nii suurtki, et lubatud kaalu lõhki ei ajaks. Ja lõpetuseks, Lomo fännidele võin õelda, et õhk õrn võimalus võib olla, et tegemist võib olla Lomo toofanguga aga pead ei anna.
      Vahetada 350W lampvõimendi jääksoojust Kaja Kallase elektrimolekulide vastu.

Comment

Esmalt postitatud RaunoK poolt Vaata postitust
        ..pöördlaua ülekandetegur .. on 90, ..
        Siis on ikkagi ju pöördlaud ja jagamispea ühes; kahe teljeline veel, vinge värk. Ratastel kraadiratast pole; on`s mingid sisemised andurid siis; mootor ka sees või?

Plaadimängijat sellisest vä?
        Kui palju peab ää jooma, et siuksed mõtted tulevad?
        Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa

Comment

Samm-mootoriga ?

Manuaalne jagamispea see pole, ei näe indekseerimisplaati ega kohta selle jaoks.
          See ikka on kallutatav pöördlaud.

Kasutatakse freespingil mille spindel pole kallutatav ?
          http://hparchive.com/
          https://worldradiohistory.com/index.htm

Comment

Esmalt postitatud Starfish poolt Vaata postitust
            Kasutatakse freespingil mille spindel pole kallutatav ?
            Pole näind ühtegi vene freespinki mille spindlit saaks kallutada. kõik on kas jäigalt horisontaalsed või siis jäigalt vertikaalsed. mõnedel vertikaalsetel saab spindlit kallutada, kuid mitte kunagi pole näind kedagi, kes kasutaks seda võimalust.

Aint üht hirmjurakat puurpinki olen näind ja kasutanud, mille spindlit sai igatepidi seada

Kõiki selliseid saab kallutad 90 kraadi ulatuses. ja kindlasti saab sellelgi sammu pikkust mehaaniliselt valida ja juhtida.

Ka mehaanilisi jagamispäid saab kasutada pöördlauana.

Kunagi kui mul endal oli juudepääs metalli tööpinkidele siis otsisin ka pöördlauda mis sobiks keskmist mõõtu vertikaalfreespingi peale. Tavalist jagamis pead saaks ka kasutada kuid see jättis nõrga asja mulje, sobis vaid pisikese raadjusega asjade tegemiseks.
            viimati muutis kasutaja olavsu1; 16 October 2023, 10:04.

Comment

Vaadates, et limbide juures puuduvad tõesti indekseerimislauad või kraadi rattad, siis ilmselt 80-ndate lõpp ja 90-ndate algus, mil freespinkidel olid digijoonlauad ja algelised cnc võimalused. Aga küsimus, millele võis kuuluda. Tõenäoliselt sellise varustusega pinki siit Banaanivabariigist ei leia.
              Siin üks asjalik leht, kust otsimise peale vast võib leida mõne pingi lisavarustusena. http://stanki-katalog.ru/sprav.htm#s06
              Vahetada 350W lampvõimendi jääksoojust Kaja Kallase elektrimolekulide vastu.

Comment

Esmalt postitatud RaunoK poolt Vaata postitust
                ..Tõenäoliselt sellise varustusega pinki siit .. ei leia...
                Ei ole nii kindel midagi. See mis on avalikult näha süürtöösturil ja see mis on väike-ettevõtja tagatoas on täitsa erinevad asjad. Olen näinud nii mõndagi.
                Kui ise käisin kaugelt EU-st pinki toomas, siis müügimees mainis ära, et on eestisse enne ka kaupa väljastanud.

Ja minumeelest, on üks parimaid disainipinke, millega saab võimalikult palju ära teha: Bridgeport
                Nüüd tehakse seda vana malli järgi hiinas ja US-is. Varieeruvalt.. ja võib olla ka täitsa 1:1. Ma ei tea kas ja palju neid võiks siinmail olla.
                Mul veel ei ole.

Mina ja paljud sellised on läinud teist teed. Ostad kas uue ja täiendad või ostad raua pärast ja teed sellest pingi.
                Ja see pöördlauad ja muu erilahendused. Jah, vahel ongi nii, et ilma ei pääse. Aga vahel.. saab teha eritööriistad ja teha sama asja mis tehtud hiigelkallitel pinkidel; nagu naksti
                Kõige tähtsam on teave, kuidas seda tehakse, .. ja nii õpid kogu elu.
                Paljud arvavad, et mis see siis teha on, näidis olemas ja muudkui teeme. Ja siis muigad ja itsitad, tehke-aga-tehke..

Comment

No sammumäärajal paistavad mõõtühikud peal olema. ja laual endalgi on kraadid peal, rohkem polegi vaja.

Kõige vihasemalt varustatud eksperimentaaltöökoda on Narvas. Kõik ligemad viidi vanarauaks. Tallinna ümbruses tehakse vaid allhanget ja masstööna.

//siiski on midagi võimalik teha kunstiakadeemia metallitöökojas, sinna ligi pääsemiseks tuleb vist tudengiks hakkata.

// huey väänutusautomaat .... ilma pöördlauata seda järgi ei tee.

üks video siia...
                  viimati muutis kasutaja olavsu1; 17 October 2023, 23:51.

Comment

Jah, väikepinkide omamine muutub igal pool järjest aktuaalsemaks. Väikepinke suuremate kõrval tihtilugu pole ja ehk enamuses pole niipalju oidu ka, "sisemist häält", mis seda vajadust ütleks.
                    Aga täna, ringi ajada miskit 10-30 tonnist CNC-d, millel jooksev voolutarve ca 10-30kW miski väikese detaili töötlusele, on nagu jah..
                    Ja kui vaadata inglismannide, jänkide ja muud sarnast erakodasi, siis seal juba aastaid tehakse vahet, kui suur ja millega tehakse. Veel on inglismannide juures väga populaarne kasutada päikest ja tuult miski väiksema asja ringi ajamiseks. Ja seal ongi point, kus miski 3-10kW 400VAC töötavat asja kasutada akudelt vms on nonsens.

Jaa, väikestel masinatel on üsna palju "konkse" ka.
                    Kui oidu ja mune pole, siis võibki arvata, et väikestega saab ainult sõrmkübaraid valmistada.
                    Aga, kui seda häda pole, siis saab suuri asju ka teha.

Click image for larger version

Name:	IMG_197.jpg
Views:	193
Size:	138,5 KB
ID:	1128810

Comment

Working...
                    X