Tekkis mõte, et kuidas oleks mõningaid maitsetaimi, ehk ka amplitomatit ja ntx maasikaid tehisvalguse all kasvatada? Neid taimede kasvatamiseks mõeldud lillakaid LED-e oleks siis mõistlik kasutada ilmselt? Algselt mõtlesin et ehk rõdule see pott sokutada ja siis hea vahest värsket rohelist sealt võtta, ent kui vaatan kui jube tolm ja sodi siin linnavahel ikka lendub, rõdul laud on iga paari nädala tagant tolmukihi all, pluss veel siinne kliima kus iial ei tea millal öökülm tuleb. Tagatipuks mul siin rõdust nii kolme meetri kaugusel on kirsipuu, enne kui valmida jõudsid eelmine suvi, siis olid pasknärid ja kuldnokad jms rajakad kallal ja tegid ühe päevaga tervele suht suurele puule puhta töö, seega rõdu ka seetõttu kahtlane. Tekkis mõte keldrisse selline kast teha, nii ruutmeetrine pindala maksimaalselt, kõrgus "mullapinnast" nii 30-40cm vast. Mis võimsusele seal LED-e peaks lisama umbes, et taimed kasvada suudaksid? Ja kas taimedele peaks 24/7 siis valguse selga lajatama või nagu looduses, et umbes pool ajast lasta pimeduses puhata? Ehk keegi on hobikorras kasvatanud ja teab kogemusi jagada.
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less
Taimede kasvulamp
Collapse
X
-
Vs: Taimede kasvulamp
Mõttekam on teha see kast rõdule ja katta kile ja/või kattelooriga, nagu pisike kasvuhoone. Lampide all ei saa kunagi seda maitset, mis on loodusliku Lambi all kasvanud saagil. Rõdul pole vaja karta ka öökülma.
Lillad LEDid on tegelikult sinised ja kaetud punast emiteeriva luminofooriga. Mõistlikum on teha eraldi punaste ja siniste LEDidega, neid saab täpsemalt kohandada.
Taim tahab puhata ka, temalegi ei meeldi, kui lamp 24 tundi pähe särab.viimati muutis kasutaja Scott; 05 May 2019, 04:25.
-
Kui vaadata kuidas mõned "Taimi" kasvatavad, siis kasutatakse selleks vanu külmkapi kesti.
Et "vitamiinid" koguneks, lülitatakse vahepeal valgus välja - "vitamiinid" kogunevad pimedas.
Taimed vajavad fotosünteesiks süsihappe gaasi, Luunja aiandis on selle jaoks eraldi gaasi generaator ja iga taime juurde tuli kilest toru.MINULE EI MEELDI KUI MÕNINGAD ISIKUD MINU POSTITUSI MUUDAVAD,
KUI POSTITUS EI SOBI SIIS PALUKS SEE KUSTUTADA !
Comment
-
See näeks tegelikult rõdul suht jube välja, kui seal kile all mingi asjandus oleks, päike paistab otseselt suvisel ajal sinna ka mul tegelikult natuke vähe vist, mingi neljast kuni seitsmeni õhtul oleks otse päikessepaistet. Aga et sama teeks välja siis kui kasutada punast ja sinist LED-i ja tekitaks nendega sarnase valguse nagu aru saan. Ja võimsuseks sellise ala peale umbes 40W oleks piisav?otsija
Comment
-
Missuguse spektriga need spets LEDid on ? Valgus inimese silma jaoks ja valgus taime jaoks on kaks eri asja...inimese silma petab ära kolme kitsa ribaga et valget valgust saada.
*Kunagi oli Bob Pease Show hulgas kaks pikka osa, mis LEDidele pühendatud, tundub et need on ytuubist maha võetud, nendes oli palju kasuliku infot.
Comment
-
Ei tea mis spektriga LED-id on, peaks alles ebay-st vaatama, punase ja sinisega teha siis oleks mul olemas isegi, aga millegiga spektrit mõõta ikkagi poleks. Telefoni kaamera ei oska mõne äpi vahendusel kuidagi spektrit mõõta? Kaamerad üsna võimekad peal ja võiks valgustoonile ehk kuidagi reageerida küll ju:P. Süsihappegaasi pärast ehk mõne taime pärast ei pea muretsema, luunjas on jah enamvähem terve mets seal kile all, tavalistes kodu kasvuhooneteski ju keegi seal lehma sees ei pea, kes kõvasti peeretaks ja gaasitaks ju.
otsija
Comment
-
Valguse spektrit saad vaadata sellise pressitud CD plaadiga, millel on ilma pealetrükkita alasid.
Prismaga saab muidugi kah - prisma võid osta mõnest kristalle müüvast poest.
Hiinlased müüvad spetsiaalseid taime LED -e.
MINULE EI MEELDI KUI MÕNINGAD ISIKUD MINU POSTITUSI MUUDAVAD,
KUI POSTITUS EI SOBI SIIS PALUKS SEE KUSTUTADA !
Comment
-
Müüvad jah ebays ka, ma vaatasin eraldi chip-e, komplektne lamp palju kirvem ja ise nokitsedes saaksin paremini paigutada elemente, ent eespool soovitati punase ja sinisega eraldi, et teeb sama välja umbes. Ja ise prismaga vb ei oska vaadata, ei tea mida näha ju, kogemust pole ja milline see pilt taimele hea peaks siis olema, jällegi ei tea.
E: Seal sinu lingil ka vist punased ja sinised LED-id lihtsalt nendes taimekasvulampides. Pildilt tundub et 19 sinist ja 40 punast nagu oli, teha sama suhtega siis teeks sama välja ilmselt?otsija
Comment
-
Ma tegin 1978.a. Eksperimentaal Bioloogia Instituudile 2 taimede kasvatuskasti teadlaste soovide kohaselt. Valgustuseks olid 2 erineva spektriga luminofoortorud.
Neid torusid oli terve hingedel pööratav kaas tihedalt täis. Ühtlasi tekkis vajalik soojus ja kastid olid samuti keldris. Valgustust sai sisse-välja lülitada programmkellaga ja temperatuuri reguleerida kaane asendiga.viimati muutis kasutaja Svago; 05 May 2019, 12:22.
Comment
-
Põhimõtteliselt kui ma kasutan punaseid ja siniseid LED-e, millede heledust vastavalt vajadusele reguleerida saaks, siis põhimõtteliselt teeks sama välja mis need kasvatus LED-id väljastavad, kui punase/sinise valgustugevuse vahekorra õigeks seada saaksin? Silma järgi mul RGB LED riba suht sarnast valgustooni saab sättida küll.otsija
Comment
-
Esmalt postitatud otsija poolt Vaata postitustPõhimõtteliselt kui ma kasutan punaseid ja siniseid LED-e, millede heledust vastavalt vajadusele reguleerida saaks, siis põhimõtteliselt teeks sama välja mis need kasvatus LED-id väljastavad, kui punase/sinise valgustugevuse vahekorra õigeks seada saaksin? Silma järgi mul RGB LED riba suht sarnast valgustooni saab sättida küll.Toidan trolle!
Comment
-
Aga punase sinise tavalise LED-i kombo annab siis eeldatavasti selle kompoti kokku, kui need mõned müüdavad paistavad niisamuti nendest kahest värvist lihtsalt kokku pandud olevat? Või peaks ehk ikka sealt need 3W 50tk võtma, 7eur ja pealmise plaadi hajutatult täis toppima ning kindlam variant?otsija
Comment
-
Esmalt postitatud otsija poolt Vaata postitustAga punase sinise tavalise LED-i kombo annab siis eeldatavasti selle kompoti kokku, kui need mõned müüdavad paistavad niisamuti nendest kahest värvist lihtsalt kokku pandud olevat? Või peaks ehk ikka sealt need 3W 50tk võtma, 7eur ja pealmise plaadi hajutatult täis toppima ning kindlam variant?Toidan trolle!
Comment
-
Kogu see teema tegelikult rohkem hobikorras nokitsemine ja vaatamine mismoodi asi toimetab, seega ajakulu pole probleem. Aga no mõtlen, ehk siiski need 3W-sed 50tk miski 1W peal särama lasta mugavam. Automaatne kastmine ka veel juurde nikerdada ja siis tegevust küll.otsija
Comment
Comment